Elsősorban strandbüfékben, ifjúsági és gyermektáborokban, nagyobb fesztiválokon, nyári rendezvényeken, éttermekben, kifőzdékben vizsgálják főként a friss fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket és a fagylaltokat. Különös figyelmet fordítanak a szezonálisan üzemelő vendéglátó létesítményekre és az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyen működő vendéglátó létesítményekre.

Hangsúlyos kérdésként kezelik az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának körülményeit. Nézik a termékek nyomon követhetőségét és azt is, hogy megfelelően hűtötték-e a különböző árukat. A növény- és talajvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi a friss fogyasztásra szánt zöldségek és gyümölcsök minőségét, növényvédő-szer és egyéb esetleges mérgezőanyag tartalmát. Arra külön odafigyelnek, hogy megfelelően dokumentálták-e a termék származását. A nyári zöldség és gyümölcs-ellenőrzés része a célzottan elrendelt dinnyeellenőrzés is.

Az MgSzH az akció ideje alatt több alkalommal is tájékoztatja majd az embereket az ellenőrzések eredményeiről.