Indiának is pénzt kell dobnia a gazdaságba

Az indiai miniszterelnöki hivatal 4,1 milliárd dollár értékű konjunktúraösztönző csomagot jelentett be vasárnap. A globális pénzpiaci válság következtében lassuló gazdasági növekedés ellensúlyozása a csomag célja.

India infrastrukturális fejlesztésekre, az export ösztönzésére fogja fordítani a pénzt és arra, hogy lehetővé  tegyék a bankoknak, hogy azok enyhíteni tudjanak a kölcsönöket  nehezen törlesztő emberek helyzetén.

Szombaton az indiai központi bank 1 százalékponttal 6,5  százalékra mérsékelte az irányadó kamatot.

Ez év harmadik negyedében az indiai gazdaság növekedési üteme  7,6 százalékra lassult, szemben a múlt év azonos időszakának 9,3  százalékos növekedésével. Az export októberben hét év óta első ízben  csökkent.

Az elemzők megjegyzik, hogy India költségvetésének tetemes  hiánya miatt sokkal kedvezőtlenebb helyzetben van, mint Kína, amely  a múlt hónapban 586 milliárd dolláros ösztönző csomagot jelentett  be. A Citibank szerint az indiai költségvetés hiánya az idei  pénzügyi évben a tavalyi 6 százalékkal szemben a bruttó hazai termék  8,6 százalékát fogja elérni, ami a tervezett szintet jóval meghaladja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.