INA-ügy: tagadja a korrupciót a volt kormányfő

Kihallgatásán visszautasított minden ellene felhozott vádat az INA-Mol-ügyben korrupcióval gyanúsított volt horvát kormányfő. Eközben egy brüsszeli döntésnek köszönhetően a magyar olajvállalat mégis tovább vásárolhatja az INA részvényeit.

Minden ellene felhozott vádat visszautasított a volt horvát kormányfő. Az előzetes letartóztatásban lévő Ivo Sanadert kedden délután egy órakor a zágrábi Remetinec börtönben kérdezték ki a horvát ügyészség munkatársai. Ügyvédei (Cedo Prodanovic és Goran Suic) később arról tájékoztatták a sajtót, hogy Sanader összeszedetten és higgadtan érvelt. Mint arról beszámoltunk: egyebek mellett azzal vádolják, tíz millió eurót fogadott el azért, hogy a magyar Mol átvehesse a horvát INA-ban az irányítást.

Sanader állítólag ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az általa vezetett akkori kormány minden tagja, beleértve a koalíciós partnereket, és még a köztársasági elnök is tudott a privatizációs szerződés részleteiről. Szerinte jogos volt a magyarok igénye, hogy irányíthassák a társaságot, elvégre több részvényük volt, mint a horvát államnak. Úgy érvelt, hogy már csak ezért sem lett volna értelme a kenőpénznek.

Sanader ügyvédei szerint Robert Jezic (befolyásos és igen jó politikai kapcsolatokkal rendelkező horvát üzletember) alaptalan vádaskodása van a képtelen történet mögött. Az ügyészek egyelőre nem terítették ki a kártyáikat. Tény, hogy Jezic-t, aki sokáig Sanader bizalmasai közé tartozott, tavaly december elején korrupciós vádakkal őrizetbe vették, majd áprilisban szabadon engedték. A horvát sajtó többször írt arról, hogy vádalkut kötött az ügyészséggel.

A horvát lapok eközben megszellőztették azt is, hogy vélhetően brüsszeli intés miatt a horvát kormány elállhat egy olyan törvény meghozásától, amely megakadályozná a magyar nemzeti olajtársaságot további INA részvények megszerzésében. A Molnak jelenleg 47,26 százalékos részesedése van az INA-ban, kevés hiányzik tehát ahhoz, hogy többségbe kerüljön. Az INA részvényekkel szeptembertől lehet ismét kereskedni a zágrábi tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.