INA-Mol per: A vád tanúja nem fizette be a kenőpénzt

Nem fizette be Robert Jezic horvát üzletember az államkasszába azt az 5 millió eurót, amelyet vallomása és a vádirat szerint állítólag a Mol adott kenőpénzként Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, de értékpapírokat helyezett letétbe, hogy jogerős ítélet esetén átutalja ezt a pénzt – derült ki kedden a horvát tömegtájékoztatás híradásaiból.

Jezic, aki az INA-Mol perben a vád tanúja volt, azt állítja, hogy a Sanadernek szánt 10 millió euró kenőpénz fele cége svájci bankszámláján van, és azt ígérte: 30 napon belül befizeti azt az állam számlájára. Úgy nyilatkozott a horvát közszolgálati rádiónak, hogy "megfelelő biztosítékot" helyezett el a Hanzekovic ügyvédi irodánál. Hozzátette, hogy ügyvédei szerint a nem jogerős ítélet nem kötelezi az összeg befizetésére, ám amennyiben az Ivo Sanader elleni ítélet jogerőssé válik, a letét a biztosíték rá, hogy átutalja az összeget.

Kresimir Devcic, a bíróság szóvivője kijelentette, hogy a pénz befizetése abban az esetben válik kötelezettségé, ha a legfelsőbb bíróság megerősíti az ítélet erre vonatkozó részét.

Jadranka Slokovic, Sanader védőügyvédje azt állítja, bizonyítékuk van rá, hogy Jezic a pénzt a cégei alaptőkéjébe fektette, így nyilvánvaló, hogy az nincs meg neki, és mindez a tanú hiteltelenségét bizonyítja. 

A bíróság a múlt héten tíz év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen Sanadert, akit háborús nyerészkedéssel, hivatali hatalommal való visszaéléssel és vesztegetéssel vádolt a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK). A vád szerint 1994-1995-ben még külügyminiszter-helyettesként mintegy félmillió euró jutalékot fogadott el a Hypo Alpe Adria banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt csaknem 10 millió euró értékben, illetve lehetővé tette a bank terjeszkedését Horvátországban.

A másik vádpontban, az INA-Mol ügyben a bíróság azt találta bizonyítottnak, hogy a 10 millió eurós kenőpénz felét kifizették. Ebben az ügyben Jezic volt a koronatanú, aki azt vallotta, hogy két ciprusi cégen keresztül svájci számlájára utalták át a Sanadernek szánt kenőpénz felét, és az jelenleg is ott van.

Sanader és a védelem mindvégig tagadta a vádakat. Szerintük Jezic - Sanader egykori bizalmasa - hamisan tanúskodott, mert alkut kötött az ügyészséggel. A védelem záróbeszédében azt is mondta, hogy mialatt Jezic egy másik ügy miatt előzetes őrizetben volt, a Mol 60 millió horvát kuna tartozást hajtott be az üzletember cégétől. Sanader szerint az összegnek, amelyről Jezic beszélt, semmi köze a Molhoz, az a Jezic és Mihail Gucerijev orosz olajmágnás közötti ügylethez kötődik.

A Mol az ítélet után múlt kedden közleményben utasította vissza a társaságot érintő vádakat, és közölte, hogy az ítéletet előzetes döntésnek tekinti.

A Központi Nyomozó Főügyészség szintén múlt keddi közleményében arra emlékeztetett, hogy 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Mol-INA-ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.