IMF igen a lengyel hitelre

Jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 20,58 milliárd dollár keretösszegű lengyel hitelcsomagot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán jóváhagyta rugalmas, összesen 20,58 milliárd dollár összegű hitelcsomagját Lengyelország számára. A szervezet igazgató tanácsa nevében John Lipsky első számú vezérigazgató-helyettes elmondta: remélik, hogy ez megnöveli a piaci bizalmat Lengyelország iránt, és javítja az ország esélyeit a negatív hatások kezelésében.

Április közepén derült ki, hogy Lengyelország is ki akarja használni az IMF rugalmas hitelkínálatát, és ezért rövidesen 20 milliárd dollárt kér e keret terhére a nemzetközi pénzintézettől. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter akkor azt mondta: ez egyharmaddal meg fogja növelni a központi bank tartalékát, immunizálva Lengyelországot a válság hatásai és a spekulánsok támadásaival szemben. Ez nem segély, hanem kiegészítő tartalék, amely a Lengyel Nemzeti Bank rendelkezésére áll.

Mexikó után Lengyelország a második ország, amely él az IMF rugalmas hitelkínálatával, s melynek célja hogy a válsághelyzetben biztosítsa az adott ország gazdaságának megfelelő egészségi állapotát. Lipsky szerdán dicsérte a lengyel kormányzatot a gazdasági visszaesés ellen hozott intézkedéseiért: a kamatcsökkentésekért, a pénzügyi szektor részére biztosított likviditásért, és az elkötelezettségért a fenntartható költségvetés elérésére. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, hogy a hitelcsomag a térség egészére pozitív hatást gyakorolhat, mérsékelheti onnan a tőkemenekülést. Rostowski lengyel pénzügyminiszter is úgy látja, hogy az országának jóváhagyott IMF hitel a stabilitás egyik pillérjeként szolgálhat Közép- és Kelet-Európában.

Az IMF március 24-én jelentette be, hogy megújítja, rugalmasabbá teszi hitelezési gyakorlatát. A nemzetközi pénzintézet a keretből olyan országoknak kölcsönöz, amelyeknek gazdasági alapja és gazdaságpolitikája erős, teljesítési bizonyítványuk pedig jó. A hitelvonalat elsősorban nem válságkezelésre, hanem megelőzésre szánják. Kiutalásához előre meghatározott általános feltételeknek kell megfelelni, így nincs szükség hosszas tárgyalásokra. Esetről esetre az IMF dönt. Eltérően a hagyományos készenléti hiteltől, a rugalmas hitelkeretből bármikor lehívható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.