IMF: szilárd a magyar bankrendszer

A Valutaalap szerint jövő év elején tetőzik a bedőlési hullám, addigra megduplázódhat a rossz hitelek aránya.

Mostanáig jól viselte a válságot a magyar bankrendszer, de a magyar  gazdaság gyengélkedése miatt emelkedik majd a rossz hitelek aránya,  jósolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti állandó irodájának  vezetője.

Irina Ivascsenko a DowJones hírügynökségnek elmondta: "kedvező folyamatok mentek végbe a bankszektorban." A  tőkeellátottság és a likviditás nagyban javult, és a magyar pénzügyi  rendszer megfelelő nagyságú tőketartalékkal rendelkezik.

"A jövő azonban kihívásokat tartogat, főként a gyenge növekedési  kilátások miatt" - mondta az IMF tisztviselője. Szerinte a rossz  hitelek aránya a hitelportfolióban a június végén regisztrált,  "mérsékeltnek mondható" 4,8 százaléknak "legkevesebb a duplájára  emelkedik 2010 első negyedévében", és akkor tetőzik majd. 

Ivascsenko hozzátette: a rossz hitelek megszaporodása "hatással  lesz a bankok tőkemegfelelési mutatójára és csökkenti a  tartalékaikat, de ez természetes folyamat."

Magyarország tavaly novemberben összesen 20 milliárd euró  készenléti hitelkeretet kapott az IMF-től, a Világbanktól és az  Európai Uniótól, 17 hónapra. Az IMF ebből 11,7 milliárd eurót  biztosított.

Az IMF és az Európai Unió a múlt héten beleegyezett, hogy hat  hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítják a hitelkeret  felhasználásának határidejét. Az IMF a hosszabbítást azzal  indokolta, hogy le kell fedni a választási időszakot és az új  kormány megalakulásáig tartó átmeneti periódust.

A múlt heti megállapodás szerint Magyarország lehív egy 55  millió eurós, jelképes összeget a keretből, és a maradékot négy  egyenlő, nagyjából 800 millió eurós részletben kaphatja meg az új határidőig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.