IMF: Óvatosan a kiigazítással!

Ha valóban érvényüket vesztik jövőre a Bush-érában bevezetett adókedvezmények, és életbe lépnek az automatikus kiadáscsökkentések, akkor súlyos sokk érheti az amerikai, s rajta keresztül a globális gazdaságot. Ezt a kockázatot el kellene kerülni – javasolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a washingtoni kormánynak, amelynek persze az európai válság hatásaival is szembe kell néznie.

Egy nappal az amerikai jegybank (Fed) nagy figyelemmel kísért ülése után tette közzé az IMF az amerikai gazdaságról szóló értékelését, amely a negyedik cikkely szerinti konzultációk eredménye. A nemzetközi pénzügyi szervezet egyébként egyetért azzal, hogy a jegybank tovább enyhítse a monetáris politikai feltételeket, s bár az irányadó kamatot lejjebb érdemben már nem viheti, folytathatja a pénzügyi eszközök vásárlását.

Mint beszámoltunk róla, a Fed nyílt piaci bizottsága szerdán este csupán jelezte, ha nem javul az egyébként valamelyest romló gazdasági helyzet, akkor kész lépéseket tenni a növekedés serkentésére. Az ázsiai piacok borúlátóan fogadták a hírt, az európaiak viszont az Európai Központi Bank (EKB) döntésére vártak. Amerikai elemzők szerint ugyanakkor a lényeget kimondta a Fed: várhatók további intézkedések, vagyis ősszel jöhet valószínűleg az állam- és egyéb értékpapírok vásárlásának újabb fordulója, s a nulla százalékhoz közeli kamat 2014-ről 2015-re kitolódó tartásának megígérése.

Az IMF elemzése kisebb figyelmet fordít a monetáris politikára, és jóval nagyobbat a fiskálisra, mert ez a legsúlyosabb kihívás az Egyesült Államok számára. Az amerikai képes beszédben „fiskális sziklaszirtként” (fiscal cliff) jellemzik azt a helyzetet, amely előállhat, ha a kongresszusban a két nagy párt képviselői nem tudnak megállapodni. S elnökválasztási évben még nehezebb egyezségre jutni, főként idejében, a következő évi költségvetésről. Ha kifut azon adókedvezmények hatálya, amelyeket még George Bush elnöksége alatt vezettek be a válság enyhítésére, s ha életbe lépnek azok az automatikus kiadáscsökkentések, amelyek voltaképpen a deficitmérséklési tárgyalások kudarca miatt rögzültek, s tíz év alatt 1200 milliárd dollárt takarítanának meg, akkor nagyjából 600 milliárd dolláros sokk éri már 2013-ban az amerikai gazdaságot. A valutaalap szakértői nyugtázták, hogy legalább a bérjárulékokat egyelőre nem emelik vissza a korábbi szintre, és a munkanélküli-segélyek is szinten maradnak.

A sziklaszirtre eljutni, és onnan a mélybe zuhanni nem kötelező persze, ha a kongresszusban a felek megállapodnak, akkor minden másképpen lehet. Az amerikai kormány képviselői azt mondták az IMF-küldöttség tagjainak: minimális az esély arra, hogy a gazdaság kimerészkedjék a sziklára, ám ma nem látható, miként alakul valójában a jövő évi költségvetés. Barack Obama azt javasolja, hogy a 2011-ben még a fejlett országok között igen magas, 9,5 százalékos GDP-arányos deficitet 2013-ben 8,5 százalékról 5,5 százalékra hozzák le. Az amerikaiak azzal érveltek, hogy a magánszektor kereslete élénkülni fog, s ellensúlyozza majd az állam visszavonulását. Az IMF viszont jobbnak látná, ha csupán 6,2 százalékra eresztenék le a deficitet, nehogy az amúgy is lanyha ütemű fellendülést még jobban visszafogják.

S általában véve is, a valutaalap – a válság során kimunkált új felfogásának megfelelően – olyan ésszerű pálya kialakítását sugalmazza, amely egyszerre javítja az államháztartás helyzetét és tartja életben a gazdaságot, serkenti a növekedést. A kiigazítás elhúzását és a terhelés későbbi növelését vélné helyes döntésnek. A kiigazításban szerepet szánna a bevételek emelésének és a jogosultsági alapon tervezett kiadások – jórészt nyugdíj és egészségügy – csökkentésének. S minthogy a bruttó államadósság tavaly átlépte a GDP száz százalékát, az IMF szükségesnek tartja, hogy az évtized közepére az emelkedés folyamata megtorpanjon, majd csökkenésbe váltson át. (A bruttó államadósság 2020-ra elérheti a GDP 120 százalékát, ezen belül a szövetségi kormányé megközelítené a 90 százalékot.)

Amerikai részről ugyanakkor túlzottan borúlátónak ítélték az IMF növekedési előrejelzését, amely erre az évre kétszázalékos, 2013-ra 2,3 százalékos növekedést vetít előre, azaz lassúbb ütemet feltételez, mint Washington. A konzultációs anyag szerint idén és jövőre lanyha növekedés vár az amerikai gazdaságra, de az IMF ezt a szerény ütemű fellendülést is üdvözli. Rávilágít arra is, hogy a második negyedévben lassult az ütem, romlottak a foglalkoztatási mutatók, a világgazdasági helyzet miatt az export kevésbé járul hozzá a gazdaság bővüléséhez, miközben a háztartások továbbra is inkább a hitelektől szabadulnának, mintsem fogyasztanának. Örvendetes viszont, hogy a beruházások növekednek, noha ütemük kissé visszafogottabbá vált. Az előrejelzés szerint 2015-től a gazdasági növekedési ütem három százalék fölé kerül.

A banki szabályozásban és a lakáspiac helyreállításában elért eredmények elismerése mellett az IMF szorgalmazza a munkaerő-piaci beavatkozást a tartósan munkanélküliek számának csökkentésére, a továbbképzésre és a munkaközvetítésre szánt kiadások megőrzésével.

Az IMF elemzése kockázatokra figyelmezteti az Amerikai Egyesült Államokat
Morning commuters are seen outside the New York Stock Exchange, July 30, 2012. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.