Ilyen hónapokat szeretne a feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 52,6 pont lett, ami növekedés az októberhez képest, s azt jelzi, hogy bővül a hazai feldolgozóipar.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 52,6 pont lett, ami növekedés az októberhez képest, s azt jelzi, hogy bővül a hazai feldolgozóipar. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada októberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. (Amennyiben az index 50 pont fölött van, akkor az a szektor bővülését jelzi, míg 50 pont alatt annak zsugorodására utal.)

2013. november havi index 1,5 százalékponttal haladja meg az októberi értéknél (51,1). A korábbi évekkel összevetve összevetve az idei érték felülmúlja ez elmúlt három év novemberének átlagát, hiszen az "csak" 51,9 pont volt.

A BMI részindexei közül a termelési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, egy havi szűkülés után. Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, a mostani a tizenkettedik legmagasabb novemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, de elmarad az elmúlt három év átlagától.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, immár negyedik hónapja zsinórban, és az ütem némileg gyorsult is. Az idei novemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén pedig már a kilencedik alkalom volt a bővülésre.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, és azóta bővülést mértünk, melynek üteme most némileg erősödött októberhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.