Illetéktelenítés: olcsóbb, gyorsabb, egyszerűbb ügyintézést ígér a kormány

A kormány a közigazgatás átalakításával azt akarja elérni, hogy az emberek olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben intézhessék ügyeiket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Nem könnyű ez a feladat, hiszen régi szokásokat kell megváltoztatni - mondta Lázár János, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal és az új kormányablak átadó ünnepségén.

Akkora a távolság a jelen és az általunk megálmodott jövő között, mint amilyen messze áll a munkásőrség szellemisége a mai kormányablakoktól - fogalmazott a térség országgyűlési képviselője arra utalva, hogy a járási hivatal épületét egykor a munkásőrség számára emelték.

A kormány kedden dönthet arról, hogy 2016. január 1-jétől összességben tízmilliárd forinttal csökkennek az eljárási illetékek, díjak - közölte a politikus.

Hozzátette: ezt követően nyújtja be azt a törvényjavaslatot, amely végső formába önti a választók akaratát, hiszen a járási hivatalokban 390 ezren mondták el véleményüket, mely díjakat kellene csökkenteni a közigazgatás területén.

Magyarország tízmillió lakosának 23 millió ügye van évente. Annak érdekében, hogy ezek intézése gyorsabbá váljon, 197 járásban összesen 278 kormányablak várja majd az ügyfeleket. Ezek közül mintegy 160 meg is nyílt már - mondta.

A kétezerféle ügy közül jelenleg négyszázat intézhetnek el az állampolgárok például a hódmezővásárhelyi kormányablakban. A kormány kedden arról is tárgyal, hogy 2018-ra valamennyi állami ügy intézésére lehetőség legyen a kormányablakokban - tudatta a miniszter.

A járási hivatalok 35 ezer dolgozójának véleményét kérték ki arról, mi az, ami egyszerűbbé tehető. E tapasztalatok alapján készült el az a száztíz törvényt érintő javaslatcsomag, melyet tárgyal az országgyűlés - közölte Lázár János.

A politikus tarthatatlannak nevezte, hogy évente 1,3 millió olyan ügy van, melyet a magyar állam 60 napon belül nem tud elintézni. Ezért bevezetik az "abszolút 60 napos határidőt", amely azt jelenti, amennyiben e határidőn belül az állam nem válaszol meg egy kérdést, kérelmet, lemond arról, hogy véleményt nyilvánítson, s automatikusan az ügyfélnek van igaza - tudatta a Miniszterelnökség vezetője.

Azért, hogy a közigazgatás valódi kiszámítható, stabil jövőt kínáljon, a területi közigazgatásban dolgozók számára bevezetik az új életpályát, amely 2016. július 1-jétől minimum 30 százalékos béremeléssel jár - mondta Lázár János.

Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott közölte, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal és benne a teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező új típusú kormányablak épületét 190 millió forint hazai és uniós forrásból alakították ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.