Illés Zoltán: 10-15 százalékkal csökkenhet a szemétszállítás díja

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerint a lakossági szemétszállítás területén is lehetőség nyílik rezsicsökkentésre az év második felében, a kommunális szemétszállítás díja 10-15 százalékkal mérséklődhet.

Az államtitkár vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az esetleges díjcsökkentést az teszi lehetővé, hogy a közszolgáltatást végző cégek többletbevételre tesznek szert a szelektív gyűjtés növelésével. Több lesz így a hulladékból kinyerhető újrahasznosítható anyag, továbbá jelentős fűtőértékkel bíró tüzelőanyag állítható elő a lakosság által összegyűjtött szemétből - erre a termékre jelenleg is 600-700 ezer tonnás igény van.

Illés Zoltán emlékeztetett: a lakossági szemétszállítási díj mérséklésének elindítását az új hulladékgazdálkodási törvény tette lehetővé, amely új alapokra helyezte a magyarországi hulladékgazdálkodást a strukturális átalakításokkal és a tulajdonviszonyok megváltoztatásával. Azzal, hogy többségi állami vagy önkormányzati tulajdonba kerültek a hulladékipar szereplői, a hasznot nem lehet kivinni a cégből, hanem vissza kell forgatni - tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette: az átalakítást segíti, hogy az új hulladékgazdálkodási törvény a hulladékok keletkezésének megelőzését és a hulladékok korábbinál nagyobb mértékű újrahasznosítását ösztönzi. Példaként hozta, hogy már épültek utóválogató rendszerek, amelyek a hulladék-újrahasznosítást nagyobb arányúvá és gazdaságosabbá teszik. Ennek a területnek a fejlesztésére a következő években mintegy 200 milliárd forint jut a kormány döntése alapján uniós forrásokból.

Illés Zoltán jelezte: Magyarországon 2015. január 1-jétől kötelező lesz a lakossági kommunális hulladékok szelektív gyűjtése. Az úgynevezett száraz és nedves hulladékot kell elkülönítve gyűjteni, a minél kedvezőbb újrahasznosítási lehetőség szem előtt tartásával.

A szaktárca sajtóanyaga szerint 2000-2012 között országosan 18 millió tonna hulladék keletkezett. Ebből 2010-ben az anyagában hasznosított hulladék aránya 30 százalékot tett ki, 2012-re pedig 37 százalékra nőtt az arány. A települési hulladékok esetében a 2010-ben keletkezett hulladék 19,6 százalékát hasznosították anyagában - például a papírt újra papírként -, 2012-re pedig 25,6 százalékra emelkedett az arány. A településeken keletkezett hulladék 70,4 százaléka került lerakókba 2010-ben, 2012-ben már csak 65,4 százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.