A Forma–1-ig vezetnek a kőbányai 'illegális' hús nyomai

Illegális húscsomagolóra bukkantak Kőbányán a Pest megyei állategészségügyi hatóság szakemberei hétfőn – jelentette be a folyamatban lévő vizsgálat helyszínén a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

Három tonna illegális húst leltek a hatósági állatorvosok hétfőn egy kőbányai húscsomagolóban, ahová egy, a Forma–1-es versenyen végzett helyszíni ellenőrzés nyomán jutottak el az ellenőrök. Bognár Lajos a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a részletekről elmondta, hogy az ellenőrzés során kiderült: az élelmiszer csomagolását nem megfelelő higiéniai körülmények, illegálisan végezték.

Az ellenőrök vizsgálják az állati eredetű élelmiszerek eredetét, s szeretnének választ kapni arra, hogy honnan származik az áru, és kinek értékesítették azt. A hatóság mintegy három tonna élelmiszert foglalt le. A helyettes államtitkár közölte: az illegális tevékenység következménye várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti bírság és büntető feljelentés lesz. Az Országgyűlés nemrég módosította a büntető törvénykönyvet, hogy ilyen és hasonló ügyekre szigorúbb szabályokat lehessen alkalmazni.

Emlékezetes, hogy a szakértők szerint a feketegazdaság leginkább a hús- és a zöldség, gyümölcs ágazatot jellemzi. A csalás lényege a számla nélküli kereskedés, így a termelők, feldolgozók, kereskedők és persze a fogyasztók is osztozkodnak a költségvetésnek be nem fizetett adón. A közteher elcsalása mellett a baj az is, hogy az illegalitásban dolgozók, a költségek csökkentése miatt rendre nem tartják be a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági szabályokat sem.

Bognár megemlékezett a közelmúlt hasonló jelentős eseteiről: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai június 13-án késő este a Nagybani Piacon egy kamionban kilenctonnányi (több mint 50 ezer) lengyel tojást találtak. A csalásra utalt, hogy a tojások csomagolóanyagául szolgáló új kartondobozokat, ragasztógurigákat is találtak. Vélhetően magyar áruként akarták forgalomba hozni. Ezért a teljes mennyiséget porították.

Ugyanezen a napon Pomázon a KG. Rákos Kft. által üzemeltetett melegkonyhás vendéglátóhelyen is ellenőriztek. Itt azonban nem volt egyszerű dolguk, ugyanis az eljárás során a feldolgozó tulajdonosa egyáltalán nem volt együttműködő, így a szentendrei rendőrkapitányságról rendőri segítségre, illetve jelenlétre is szükség volt. A fagyasztókban, húselőkészítőben és a konyhában mintegy 1300 kilónyi jelöletlenül tárolt húsokat, nyersanyagokat, készételeket, továbbá lejárt fogyasztási, illetve minőségmegőrzési idejű élelmiszereket találtak. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a forgalmazást megtiltotta, s a hatósági zár alá vont tételeket el is szállíttatta.

Az Európai Unió riasztási rendszerének köszönhetően egyébként már számos élelmiszer-biztonsági kockázatot elhárítottak, illetve enyhítettek; az ellenőrzések garantálják, hogy az élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók – hozta az Európai Bizottság nyilvánosságra.

Eszerint a (RASFF elnevezésű) rendszer jelentős szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer útja a termelőtől a fogyasztóig biztonságos.

A jelentés szerint tavaly a riasztórendszerbe 9157 értesítés érkezett az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban, ezek közül 617 bizonyult „komoly kockázati tényezőnek”. 

Illegális húsüzem Kőbányán
Illegális húsüzem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.