Illegális élelmiszer-feldolgozót találtak a hatóságok

A kínai üzemeltetők az engedély nélkül működő üzemből látták el az itteni kínai büféket. Az engedély nélküli élelmiszer-előállításért a büntetés várhatóan pár százezer forint lesz.

Illegális, működési engedéllyel nem rendelkező kínai illetékességű élelmiszer-feldolgozó üzemet derített fel csütörtökön a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Budapesten - tájékoztatta az akciót követően közleményben Dr. Hajós Ádám fővárosi és pest megyei főállatorvos.

Az ellenőrzést az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szakemberek - a közelebbről meg nem nevezett helyszínen - erős rendőrségi támogatással, feljelentés alapján hajtották végre.

Az engedély nélkül működő üzemben mintegy 2 tonna élelmiszert és élelmiszer alapanyagot lefoglaltak az ellenőrök és elrendelték annak megsemmisítését. A kínai tulajdonos képviselője az áruk származását nem tudta igazolni, így azok másodlagos élelmiszervizsgálatát sem.

A vizsgálat során a kínai tulajdonos képviselője nem mutatott együttműködési hajlandóságot, ezért az ellenőrzés során azt nem lehetett megállapítani, hogy az engedély nélküli üzem mióta működött.

Az ellenőrzés idén a rendőrség feltartóztatta az üzemet elhagyni szándékozó szállító járművet. Ennek átvizsgálása után szintén engedély nélkül előállított élelmiszert foglaltak le a hatósági állatorvosok, aminek a megsemmisítését elrendelték. A gépkocsiban fellelhető volt a kínai büfék neve, címe is, ahová ezt az árut szállították volna. Ezeket csütörtökön ellenőrzik rendőrségi támogatással.

A tulajdonos többszázezer forintos bírsága számíthat. Emellett ki kell fizetnie a megsemmisítés és az ehhez tartozó szállítási költséget is, további mintegy 200 ezer forintot - tartalmazza a közlemény.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.