Ijesztően drágák a budapesti irodák

Legalább húsz százalékkal túlértékeltek a budapesti irodák a bérlők bevételeihez viszonyítva - közölte egy nemzetközi felmérése alapján a DTZ ingatlan tanácsadó vállalat.

A DTZ felmérése rámutatott: Budapesthez hasonlóan Varsóban és Prágában is alacsonyak európai viszonylatban az iroda-bérleti díjak, azonban a bérlők bevételeihez viszonyítva ezek a városok számítanak Európa legkevésbé megfizethető irodai helyszíneinek.

Budapesten a bérlők bevételeik 19,21 százalékát, Prágában 18,83 százalékát, míg Varsóban 20,12 százalékát költik irodabérlésre és az ehhez kapcsolódó költségekre. Ráadásul ezekben a városokban a lassuló gazdasági növekedés hatására sok helyi vállalat visszafogja irodakeresletét, ami korlátozza a piaci növekedési potenciált. Bár a jelentősebb európai irodapiacok mint Párizs (Központi Üzleti Negyed) és London (West End) továbbra is drágák, egyre megfizethetőbbé válnak, mivel a bérleti díjak folyamatosan csökkennek és a fejlesztők is egyre nagyobb kedvezményeket adnak, hogy megtartsák bérlőiket.

A DTZ szerint London (City), Brüsszel, Stockholm és Amsterdam számítanak a legmegfizethetőbb európai városoknak, mivel a bérlők a bevételük kevesebb mint 13 százalékát költik irodabérlésre és az ehhez kapcsolódó költségekre.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.