Így zárta az évet az állami kassza

Az államháztartás decemberi eredményei a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint jó alapot adnak arra, hogy megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben. A pénzforgalmi hiány 2,1 százalék lett, a brüsszeli vállalás 2,7 százalékról szól.

A vártnál kisebb lett az államháztartás központi alrendszerének decemberi többlete (116 milliárd forint helyett 84,2 milliárd), ám ez nem azt jelentette, hogy magasabb lett az éves hiány a tervezettnél, ugyanis az utolsó hónapban változtattak a tervszámon, nagyjából 95 milliárd forinttal – tehát az 5000 lélekszámnál kisebb települések adósságrendezésének tervezett összegével megegyezően – közel 672 milliárdra emelve a célt.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az éves, 607,5 milliárd forintos deficit a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékát tette ki. Ez a pénzforgalmi elszámolásból jön ki, de a szaktárca szerint arra is jó esély van, hogy az unió szempontjából lényegesebb, a túlzottdeficit-eljárás esetleges megszűnése miatt nekünk is fontosabb eredményszemléletű elszámolás 2,7 százaléknál megálljon. Ahogy a minisztérium fogalmaz, a pénzforgalmi elszámolás eredménye erre jó alapot ad. Az eredményszemléletű elszámolásról szóló EDP-jelentést egyébként március végéig küldi el Brüsszelnek a KSH.

Az egy évvel korábbi, 2011 decemberi egyenleghez (1741,6 milliárd forintos deficit) viszonyítva kifejezetten impozánsnak tetszik a múlt havi gazdálkodás eredménye, ám tudni kell, hogy a bázishónap során több jelentős konszolidációt hajtott végre a kormány, például a MÁV-nál, valamint akkor kellett elszámolni a brüsszeli nyomásra megváltoztatott áfa-visszautalási rendből adódó 250 milliárd forintot, ennyivel csökkent a költségvetés bevétele.

Most egyedül az 5000 fő alatti települések adósságkonszolidációja nyomta a büdzsét, ám ennek 2012-re jutó összege – 76 milliárd forint – kisebb, mint a tervezett 95 milliárd. Innen nézve már nem mutat olyan jól a decemberi szám, hiszen a november végi állapotok szerint 116 milliárdos, az utolsó hónapra várt többlet úgy lett alacsonyabb, hogy közben a településekre 19 milliárd forinttal kevesebbet kellett fordítani, mint gondolták (az adósságrendezés ugyan rontja a költségvetés mérlegét, ugyanakkor javítja az önkormányzatokét, így az államháztartás egészében nem okoz változást).

Az elcsúszás okát azonban nem a költségvetésben, hanem a tb-alapoknál – ott is inkább az egészségügyi kasszánál – találjuk meg. Itt az éves hiány 117,8 milliárd forint lett, szemben a tervezett 35,3 milliárddal, míg 2011-ben 83,7 milliárd forintnál megállt a hiánymutató a tb-kasszáknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.