Így változik a hét közepétől a vagyonadó-kalkulátor

Megtudtuk, hogyan változik pár napon belül az idén bevezetett vagyonadó kiszámítását segítő kalkulátor az APEH honlapján. Az adatvédelmi ombudsman ajánlásait követő változtatások során arra is ügyelni kellett, hogy hackerek ne jussanak hozzá az adóbevallásainkhoz.

Előreláthatólag a hét közepére átvezeti a vagyonadó-kalkulátoron az adatvédelmi biztos ajánlásait az APEH - tájékozatta a nol-t Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője. A változtatások után csak akkor kell majd kitölteni a személyes adatokra vonatkozó részt (a nevet, az adószámot illetve adóazonosítót és az e-mail elérhetőséget), ha az érdeklődő menteni óhajtja a kalkulátor által kidobott értéket. A szimpla böngészéshez tehát nem lesz szükség ezeknek az adatoknak a feltüntetésére, s azokat a továbbiakban sem naplózzák, azaz rögzítik az ahatóságnál.

További változás lesz, hogy amennyiben mentik az adatokat, a rendszer automatikusan ellenőrzi, hogy valódi adatokat adott-e meg a lekérdező. Azaz a megadott névhez tényleg az az adóazonosító tartozik-e, amit az erre szolgáló sorban beírtak. Így elkerülhető, hogy nem valódi adatokkal készülhessenek mentett adatállományok. Ez persze magában hordozza a veszélyt, hogy egy hackertámadás (vagyis az adóhatóság belső informatikai rendszerét érintő támadás) esetén a hacker hozzáfér a törzsállományban szereplő adatokhoz - akár adóbevallásokhoz. Az APEH ezért egy külön adatállományt állít össze, melyben csak a nevek és az adóazonosítók, adószámok szerepelnek, és ezt társítja a kalkulátorhoz.

Az eddig mentett adatok nem vesznek el, de átfésülik azokat, és ha olyanra bukkannak, ahol nem illeszkedik a név és az egyéb azonosító, a megadott e-mail címen értesítést küldenek, hogy a mentett adat nem lesz bizonyító erejű egíy esetleges ellenőrzéskor. Ez pedig fontos, mert a mentett adat birtokában nem kell mulasztási bírságot és pótlékot fizetni abban az esetben, ha a revizor tíz százalékot meghaladó mértékben becsüli nagyobbnak az ingatlan értékét, mint amennyit az APEH kalkulátora megadott (de a különbözetre jutó adót ekkor is meg kell fizetni).

Jóri András ajánlásának megfelelően nyilvános lesz a kalkulátor számítási módja is, vagyis hogy milyenszempontokat, hogyan vesz figyelembe a rendszer. Ebből kiderülhet például, hogy a válság miatt mekkora értékcsökkentést ismer el arányosan a számláló, amint erre egy közelmúltban adott nyilatkozatában Oszkó Péter pénzügyminiszter tett utalást.

A változások után sem lehet viszont hozzáférni annak a mintegy 800 ezer ingatlantranzakciónak az adataihoz, amelyek megalapozzák a kalkulátor működését. Szakértők szerint ezek nyilvánosságra hozatala személyiségi jogokat sértene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.