Így emelhet még áfát Orbán Viktor

Bár az unióban nincs és nem is lehet luxusáfa, Orbán Viktor mégis bevezetné - és be is vezetheti. Megvan a módszer, hogyan fizethetünk még többet az államnak.

"Újabb nekirugaszkodásra lesz szükség" a luxusáfa ügyében, mert így vállhat teljessé a magyar adórendszer igazságossága - mondta Orbán Viktor néhány hete, az ékszerekre, gépkocsikra bevezetni szándékozott 30-35 százalékos adóról. A 35 százalékos extra áfakulcs bevezetésével a kormány ugyanis megpróbálkozott korábban, de - amint az várható volt - azonmód elbukott az Európai Unió legszigorúbb irányelveinek egyikén, az áfa-direktíván.

Az ugyan nem határozza meg, hogy mekkora lehet a felső adókulcs - ami most is nálunk a legmagasabb 27 százalékkal -, azt viszont kiköti, hogy ez úgynevezett "általános" kulcs, aminek minden termékre vonatkoznia kell, és ettől lehet lefelé eltérni a meghatározott kivételeknél (ilyen az élelmiszer, a fűtés és sok más dolog), de azt is csak két kisebb kulcscal. Vagyis: csak a luxustermékekre nem lehet 35 százalékos áfát bevezetni, azt általánosságban kellene így megtenni, ráadásul nem lehet egy áfa-rendszerben négy adókulcs, csak három.

Az adószakértők szerint azonban van lehetőség arra, hogy a kormány megkerülje ezt a szabályt. Ha ugyanis nem luxusáfát vezet be, hanem luxusadót, máris megvan a megoldás. Extraadót ugyanis meghatározott termék- vagy szolgáltatás-körre ki lehet vetni a szabályok értelmében. 

Mint Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt adóüzletág vezetője az adó online-nak elmondta, a telekomadó mintájára lehetne bevezetni például egyes termékeket terhelő adót, amit csak a kereskedelmi lánc végén kellene a fogyasztónak megfizetni. Ezzel egyértelmű lehetne, hogy a luxusadó nem forgalmi típusú adó (az áfa-szabályok betartására nagyon figyel az EU).

Az európai bíróság gyakorlatából lehet tudni, hogy a forgalmi adónak négy ismérve van: az árhoz kell igazodnia (ez kikerülhető egy fix adóval is, így értelme van a 30-35 százalékos sávnak) a termékek és szolgáltatások széles körére kell kiterjednie (ha egyes termékekre van különadó, akkor ez így nem az), az értékesítési lánc minden elemében megjelenik (vagyis mindig felszámolják, nem csak a végén), és az előző szakaszban megfizetett adó a következőben levonhatóvá válik. Vagyis: be lehet vezetni egy luxusadót, ami nem áfa, de a kommunikációban azért lehet rá ezt mondani. 

Hegedüs Sándor szerint ezért az nem kérdés, hogy létezik megfelelő adótechnika a luxusadó bevezetésére, az már azonban igen, hogy ez megérné-e. Az extra-adó ugyanis máshova tereli a fogyasztást. Ha például az autókra vetik ki, akkor megint elszaporodhatnak a szlovák rendszámű kocsik - ha az ékszerekre, akkor legfeljebb Bécsben vesznek majd gyűrűt a házasságra készülő párok. A várt növekedés helyett így viszont akár csökkenhetnek is a költségvetési bevételek, hiszen a 27 százalékos áfa is kiesik, ha az árut nem itthon, hanem külföldön vásárolják meg. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.