Így menti a kormány a devizahiteleseket

A kormány az árfolyamréssel és a kamatemeléssel beszedett összegeket is visszafizetteti a bankokkal. Az ügyfelek azonban ezeket a pénzeket a legkorábban csak ősszel kaphatják vissza.

A kabinet két lépcsőben rendezi a Kúria devizahiteles jogegységi döntéséből előállt helyzetet – derült ki a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet mai ülésén megtárgyalta, elfogadta és még a héten benyújtja a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely a legfelsőbb bíróság határozatának megállapításait beilleszti a jogrendbe – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A minden devizaalapú hitel- és pénzügyi lízingszerződésre vonatkozó jogszabály rögzíti, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés, valamint a szerződések egyoldalú módosítása, vagyis a kamatok futamidő alatti emelése tisztességtelen volt. A törvény emellett azt is tisztázza, hogy a Polgári törvénykönyvben meghatározott ötéves elévülési időt ebben az esetben hogyan kell értelmezni: az elévülés a szerződések lezárásától indul, vagyis az élő, illetve öt éven belül lezárt devizahiteles szerződésekre egyaránt vonatkozik a jogszabály.

A most a parlament elé kerülő törvény célja, hogy az adósoknak ne kelljen külön-külön perelniük bankjukat, mivel ez ellehetetlenítené a bíróságok működését. A kormány ugyanakkor meg kívánja hagyni a lehetőséget mind az ügyfelek, mind a bankok számára, hogy egy-egy megállapodás, vagy szerződési pont esetében bírósági úton mondassák ki, az tisztességes volt vagy sem.

A kormány és a Magyar Bankszövetség keddi megbeszélésén a szervezet képviselői már jelezték is, hogy lesznek olyan pénzintézetek, amelyek vitatják, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás, kamatemelés során tisztességtelenül jártak volna el – mondta el Varga Mihály. A kabinet ugyanakkor azt szeretné, és a jogbiztonságot is az szolgálja, ha ezek a vitás ügyek minél előbb lezárulnak, így a készülő törvényben a jogorvoslattal kapcsolatban is meghatároznak majd határidőket, illetve abban bíznak, hogy ezek a peres ügyek lezárulnak október végéig.

A második körben, szeptemberben kerülhet a parlament elé az a jogszabály, amely az árfolyamrés alkalmazásával, illetve a kamatemelésekkel beszedett pénzek visszatérítésének, az összegek elszámolásának módját határozza meg. A nyár folyamán a kormányzat egyeztetéseket folytat majd a bankszövetséggel, valamint a Magyar Nemzeti Bankkal, és elvégzik a szükséges számításokat, hogy kiderüljön, melyik ügyfélnek mennyi jár vissza.

Még a kormányszóvivői tájékoztató előtt Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az Indexnek elmondta, hogy a bankok 15 napot kapnak jogorvoslatra. Vagyis a pénzintézeteknek mindössze két napjuk lesz kifogást emelni az ellen, hogy a jogszabály alapján tisztességtelen, így semmis és visszajár az ügyfélnek minden korábbi kamatemelésük.Varga Mihály erre nem tért ki, de Rogán Antal szerint a kormány fontolgatja, hogy a szabályozást a végtörlesztett hitelszerződésekre is kiterjessze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.