Így csinál pénzt Matolcsy

Nyereséges a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Matolcsy György elnökletével működő jegybank jobban teljesít.

Az MNB 2015-ben rekordmértékű, 95 milliárd forintos nyereséget ért el, amely az igazgatóság tavaszi jóváhagyása után az eredménytartalékot fogja növelni - számolt be a jegybank.

Közleményükben arról írnak, hogy "az elmúlt évek nyeresége részben a közelmúlt jegybanki döntéseinek leképeződése: az inflációs cél elérése érdekében csökkentett irányadó kamat jelentősen visszafogta a kamatkiadásokat, míg az önfinanszírozási program és a devizahitelek forintosítása számottevő mértékű árfolyameredménnyel járt. A jegybanki intézkedések nemcsak a jegybank eredményét javították jelentős mértékben, hanem szinte az összes gazdasági szektor (költségvetés, vállatok, háztartások) pozíciójára jótékony hatást gyakoroltak".

Az MNB nyereségét már az előző években is teljes egészében az eredménytartalék növelésére fordította, és a 2015-ben képződött eredmény is eredménytartalékába kerül. Ami így szintén korábban nem tapasztalt mértékűre, 150 milliárd forintra bővülhet.

A jegybank a 2012 decemberében a következő évre prognosztizált 203 milliárd forintos veszteséggel szemben tehát már harmadik éve nyereséges, így az MNB eredménye ebben az időszakban nem terhelte a költségvetést. A 2015-ös kiugróan magas eredményhez a jegybanki intézkedések is jelentősen hozzájárultak, amelyek a kamateredményt és az árfolyameredményt is pozitívan befolyásolták.

Az inflációs cél elérése érdekében folyamatosan csökkentett irányadó kamat hatására a jegybank éves kamatkiadása a három évvel korábbi szinthez képest több mint 250 milliárd forinttal csökkent. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a változatlan alapkamatot feltételező pálya éves szinten a GDP mintegy 1 százalékával kedvezőtlenebb jegybanki eredményt jelentett volna.

A kamatkiadások mérséklődését a forintosítás és az önfinanszírozási program mérlegszűkítő hatása is támogatta. Emellett a gazdaság sérülékenységének csökkentése érdekében végrehajtott jegybanki programok – forintosítás és önfinanszírozás – jelentős mértékű árfolyamnyereséggel is jártak.

Az MNB szerint a 2013 óta tett jegybanki intézkedések nemcsak a jegybank eredményét javították jelentős mértékben, hanem szinte az összes gazdasági szektor (költségvetés, vállatok, háztartások) pozíciójára jótékony hatást gyakoroltak. A kamatcsökkentések és az önfinanszírozási program az állampapír-piaci hozamok csökkenésén keresztül az elmúlt években jelentősen, a GDP közel 1 százalékával mérsékelték a költségvetés éves kamatkiadását – a teljes adósság átárazódásával ugyanakkor ez az összeg hosszabb távon elérheti a GDP 1,7 százalékát évente.

Emellett az MNB lépései a gazdasági növekedésre és az adóalapok bővülésére gyakorolt kedvező hatásai is hozzájárultak ahhoz, hogy a költségvetés hiánya 2015-ben historikusan alacsony szintre mérséklődjön. A jegybanki intézkedések a költségvetés mellett a vállalati szektor és a lakosság kamatkiadásait is csökkentették: a kamatcsökkentési ciklus és a Növekedési Hitelprogram a vállalatok nettó kamatkiadását 2015 végéig a GDP több mint 0,5 százalékával mérsékelhette, a lakosság bruttó kamatkiadása pedig az elmúlt három évben kevesebb, mint a felére esett vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.