Munkaerőpiac: nem szabad leírni az ötvenen túliakat

Az ötven év felettiek számára indít Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája elnevezéssel előadássorozatot a Zsigmond Király Főiskola. A kurzuson olyan ismereteket kívánnak adni az érintett korosztályokhoz tartozóknak, amelyeket hasznosítani tudnak mindennapjaikban, művelődésben, szórakozásban, a családban és a munkaerőpiacon is.

Magyarországon jelenleg 3, 8 millió ötven év fölötti – úgynevezett ötven pluszos – ember él, zömmel nyugdíjasok, de többszázezres az állástalanok tábora is. E korosztályok aktivitása tagjaik elvárásaihoz, adottságaihoz és a nemzedékek harmonikus együttélésének igényeihez képest is rendkívül korlátozott, lehetőségei csekélyek. Az ötven pluszosok tábora 14 percenként eggyel növekszik.

Az időskorúak problémáival való foglalkozás, tanulásra való hajlandóságuk kihasználása, igényeik kielégítése, szakmai munícióik mozgósítása, visszavezetésük a munkaerőpiacra elemi érdeke a társadalomnak – indokolta a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiájának létrehozását Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője, az időskorúakkal kapcsolatos kutatásokat végző központ irányítója.

Elmondta: az akadémia első előadássorozatán – amelynek látogatása ingyenes – az időseket érdeklő, számukra hasznosítható dolgokról lesz szó: például az internet használatáról, az idősügyek uniós gyakorlatáról, EU-s pályázati lehetőségekről, a korosság művészet- és vallástörténeti vonatkozásairól, egészségvédelemről, az öregedési folyamat lassításáról, ezzel összefüggésben az időskori szexualitásról is. Az akadémia szeptember 15-én kezdődik, és minden hét csütörtökén 14 órakor egy-egy előadással folytatódik. A kurzus helyszíne a Zsigmond Király Főiskola.

– Amikor az akadémia programját terveztük nem a házikabátban, mamuszban a kandalló előtt pipázgató nagypapa karakterére gondoltunk, hanem aktív vagy aktivitásra képes emberekre, akiknek segíteni kell abban, hogy adottságaikat ki tudják teljesíteni munkában, hasznos időtöltésben, családban – mondta Jászberényi József. – Nem a nagypolgári gazdagság hátterével töltött öregkor – úgymond - bearanyozása, hanem a mindennapok gondjaival küszködő ötven pluszosok lehetőségeinek növelése a célunk. Azt hiszem, ezt meg is érezték az emberek: eddig több mint kétszázan jelentkeztek, zömmel Óbudáról.

A most induló, időskorúak képzésével foglalkozó akadémia – amely a főiskola oktatási profiljának, különböző szakjainak tradícióira alapul – bevallottan toborzó jellegű: a következő, jövő tavasszal induló kurzushoz is kedvet akar csinálni. Az azonban már inkább tanfolyam jellegű lesz, az elképzelések szerint főképpen a piacon is érvényesíthető tudást, szakmai ismereteket kíván majd adni. Ezért – szemben a mostani előadássorozattal – fizetniük kell majd a hallgatóknak.

Arra a kérdésre, hogy a főiskola rendelkezik-e olyan adatbázissal és olyan összeköttetésekkel, amelyek alapján ki tudják választani a piacon érvényesíthető ismereteket, és segíteni tudják majdani hallgatóik elhelyezkedését, Jászberényi József úgy válaszolt: az intézmény e tárgykör tudományos kutatásának egyik központja és jó kapcsolatokat ápol különböző vállalkozásokkal, köztük multinacionális cégekkel, így van esély arra, hogy tanfolyamaik hallgatói közül sokan meg fogják találni a helyüket a kereső foglalkozásúak között is.

Idős korban D-vitamin-pótlással is érdemes próbálkozni
Idős korban D-vitamin-pótlással is érdemes próbálkozni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.