Májusi visszaesés a pénzpiacokon

Forrongó volt a május a pénzpiacokon: Európa némi tekintélyvesztést követően most némi megnyugvást mutat. A várakozások Magyarország tekintetében váltakozó előjelűek.

Májusban a Görögország és más dél-európai országok eladósodottságával kapcsolatos vita, illetve a globális gazdasági fellendülés tartóssága feletti aggodalmak hatására az árfolyamok erőteljesen veszítettek értékükből – írja a Raiffeisen Capital Management feltörekvő piacokról készített legújabb riportjában. Arról nem is beszélve, hogy a Mexikói-öbölben egyre nagyobb méreteket öltő olajkatasztrófa további terhet jelentett a piacok számára.

Az esés természetesen az árfolyamok 2009 márciusa óta tartó erőteljes emelkedéséhez képest értendő. Összességében szerte a világon észlelhető volt a kockázatvállalási hajlandóság jelentős romlása. Ez egyéb kockázatos termékek, különösen a nyersanyagok esetében az árfolyamok csökkenéséhez vezetett.

Az Egyesült Államokban az előzetes mutatók az elkövetkező hat hónapra is erőteljes fellendülésre utalnak. A tartós ipari javakra leadott megrendelések pozitívan alakultak, és a munkaerőpiacon is kedvező jelek figyelhetők meg. A tartósan alacsony maginfláció és az államháztartások finanszírozása körüli problémák miatt kamatemelés nam nagyon várható.

Az ügy európai főszereplőit (Görögország, EU, IMF) az a veszély fenyegette, hogy elvesztik a helyzet feletti uralmukat. Miután még a Görögországnak szánt tetemes, 110 milliárd euró összegű segélycsomag sem tudta a feszült helyzetet enyhíteni, az EU, az EKB és az IMF egy 750 milliárd euró összegű védőernyőt feszített ki a teljes eurózóna fölé.

Az intézkedéscsomag ütemezése, mértéke és az EU-kormányok egységes kiállása sokakat meglepett. A pénzpiacokon a helyzet mindenesetre kissé megnyugodott.

A tagállamok kötvényeinek eddig tabunak számító megvásárlásával ugyanakkor komoly csorbát szenvedett az Európai Központi Bank (EKB) és az eurózóna tekintélye.

Az euró tovább veszített értékéből. Ez egyrészt kedvez az európai exportőröknek, másrészt kétszeresen is megterheli az amerikai gazdaságot. Amellett, hogy így az európai termékek versenyképesebbé válnak az amerikaiakkal szemben, várhatóan tovább késik a kínai pénz felértékelése. Kína ezzel a lépéssel tovább gyengítené az Európával szembeni versenyhelyzetét. Ráadásul arra is hivatkozhat, hogy kereskedelmi mérlege legutóbb már így is épphogycsak pozitív volt.

A közép- és kelet-európai gazdaságok egyre figyelemre méltóbb fellendülést mutatnak. A „régi" EU-tagállamok iparának felpörgése jó hatást gyakorol a kelet-európai gazdaságokra és gondoskodik az export növekedéséről.

A közép-kelet-európai országokban fontos tényező a belföldi kereslet. Az államháztartások rendbetétele érdekében tett erőfeszítések az elkövetkező években rányomják bélyegüket az EU gazdasági növekedésére. Emiatt a térség kilátásai romlanak.

Magyarország: a kivitel miatt a kép kedvező

Magyarországon csökkent az infláció, és e tekintetben nem is várható nagy nyomás. A költségvetés égetően szükséges rendbetétele következtében Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amelyek a leginkább megszenvedték a globális gazdasági válságot. A növekedés a külföldi kereslet és az így megélénkülő kivitel miatt mégis kedvező. A beszerzési index kissé vissszaesve még mindig növekedést jelez.

A kormánypárt kétharmados többsége több alapvető reform végrehajtását teszi lehetővé, kezdve az Alkotmánytól a parlament létszámán át a közigazgatás vagy az egészségügy átalakításáig.

A kamatcsökkentési valószínűleg már véget ért. A jegybank május végi ülésén az alapkamatot a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta. A magyar államkötvények hozamai a hónap során nagy ingadozások közepette aránylag jelentős mértékben emelkedtek. Hosszú távon a magyar hozamszint továbbra is vonzó. Mindazonáltal az árfolyamok várhatóan változóak maradnak, különösen az új kormány jövőbeni reformjait övező számos, még fennálló tisztázatlan körülmény miatt.

A magyar részvénypiac májusi, 11 százalék feletti árfolyamesésével rendkívül erőteljesen érződött a globális részvénypiacok hanyatlása. Eközben a forgalom jelentősen emelkedett. A ciklikusabb és a kockázatvállalási hajlandóságtól jobban függő papírok, mint például az OTP, lefelé húzták az egész piacot. Örömöt az jelentett a befektetők számára, hogy a gyógyszeripari és távközlési részvények védekezőbb jellegük miatt sokkal jobban tartották magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.