Begyűrűzött a válság a húsvéti tojások piacára is

Idén az elmúlt években jellemző 20-25 százalékos áremelkedés helyett mindössze átlagosan tíz százalékkal - 2-3 forinttal - emelkedtek a tojásárak húsvét előtt. Magyarország az egy főre eső fogyasztás alapján a világ élvonalába tartozik, most azonban csökkent a fizetőképes kereslet.

A húsvéti időszakban a tojásárak tíz százalék alatti mértékben, átlagosan két forinttal emelkedtek, jelentősen elmaradva a korábbi évekre jellemző 20-25 százalékos drágulástól - tájékoztatta a Baromfi Terméktanács (BTT) pénteken az MTI-t. Földi Péter, a szervezet titkára elmondta, hogy a 25 darabos tálcás tojás akciós ára jelenleg 30-32 forint körül mozog, míg a dobozos tojás darabja átlagosan 35 forintba kerül.

- A tojás árának emelkedése azért alacsonyabb, mint a korábbi években, mert a keresleti piac ellenére is jelentősen csökkent a fizetőképes kereslet - magyarázta a szakember.

A Baromfi Terméktanács adatai szerint a magyarok húsvétra mintegy 100 millió tojást vásárolnak az ünnepet megelőző három hétben. A kereskedelmi forgalomban eladott tojás heti mennyisége ebben az időszakban általában megduplázódik, azaz 35-37 millió darabra emelkedik hetente.

Az egy főre jutó tojásfogyasztás szempontjából Magyarország a világ élvonalába tartozik, az éves fogyasztás jelenleg fejenként átlagosan 270-280 darab körül mozog, de volt már 300 darab is.

- Az elfogyasztott tojások fele kereskedelmi forgalomból származik, amelyen belül az import részesedése mintegy 25 százalék. Az utóbbi időben a behozatal mennyisége csökkent a forint gyengülése miatt, a tojást gyakran már nem éri meg Magyarországra behozni - mondta Földi Péter.

Magyarországon a tojótyúk-állomány 13 millió darab körüli, a tojástermelés árbevétele pedig éves szinten mintegy 26 milliárd forint.

Ami az édességeket illeti, ezekből közel ezer tonna kerül a kosarakba: tavaly húsvétkor 2,7 milliárd forintért vásároltak a magyarok. A jó minőségű áru aránya egyre nagyobb, míg régebben az olcsó, bevonó-masszából készült figurák voltak a legnépszerűbbek, addig az utóbbi két évben megfordult a trend, és a jobbféle csokoládékból fogy több - tudta meg az MTI az Édességgyártók Szövetségénél.

Minőséginek a 35 százalékos kakaótartalommal készült csokoládéféléket nevezik, de az igazán pozitív élettani hatású, táplálkozástudományi szempontból előnyös édességeknél ez az arány még magasabb.

Húsvétkor csokoládétojásra és más, az ünnephez kapcsolódó figurákra költjük a legtöbbet: tavaly 2,3 milliárd forintot. Húsvéti zsákok 164, játékkal is kiegészített ajándékcsomagok 252 millió forint értékben kerülnek a vásárlói kosarakba.

- Fontos, hogy az édességeket csak a főétkezések után, ne nassolás gyanánt fogyasszuk, és mozogjunk sokat - javasolja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A edestenyek.hu weboldalon húsvéti csokoládé és életmód kvíz figyelmeztet a csokoládéfogyasztással, az ünneppel, az egészséges táplálkozással és az életmóddal kapcsolatos tudnivalókra.

Hogy mióta készítenek csokoládéból húsvéti tojásokat, nem tudni, azt azonban igen: a tojásfestést először 1605-ben említi egy strassburgi krónikás. Akkor még csak egyszínű piros, illetve arany festéssel díszítették a tojásokat. Az első csokoládétojást a magyar vásárlók először 1920-ban kóstolhatták meg.

Tojásbőség
Tojásbőség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.