Idén néhány tízezer forintot szánnak csak a magyarok a karácsonyi ajándékokra

Maximum 30000 forintot szán az ünnepekre a magyarok többsége - derül ki egy friss online felméréséből.

A többség maximum 30 000 forintot költ karácsonykor (61 százalék), ugyanakkor van egy szűk réteg (16 százalék), aki több mint 50 000 forintot tud majd szereteire áldozni - derül ki az Árukereső.hu internetes portál kétezer embert megkérdező kutatásából. A férfiak általában 5600, míg a nők 4 200 forintot szánnak egy-egy családtag, barát ajándékára.

A kutatásban résztvevők háromnegyede a karácsonyi akciók megjelenésekor vagy az ünnepek előtt 1-2 héttel kezdi el az ajándékok beszerzését és néhány nap alatt el is intézi a bevásárlást. A nők több ismerősüknek kedveskednek: ők 8, míg a férfiak csupán 6 embernek terveznek ajándékot venni. A válaszadók csaknem fele szeret meglepetést okozni: 43 százalékuk nem kérdezi meg közvetlenül, mire vágyik a másik. 

Maximum 30000 forintot szán az ünnepekre a magyarok többsége - derül ki egy friss online felméréséből
2010. október 27. Budapest. Megnyitott a Corvin Bevásárlóközpont. Fotó: Kocsis Zoltán

A magyar internetezők 79 százaléka a világhálón tájékozódik, mielőtt megvenné a karácsonyfa alá valót. A nézelődés mellett már sokan választják az „online bevásárlóközpontokat" is: a válaszadók 65 százaléka tervezi, hogy az interneten is fog vásárolni meglepetést. A legnépszerűbb termékek között a ruhák, a gyerekjáték és kozmetikumok vannak. 

Az adatok szerint az online teret már nemcsak előzetes tájékozódásra használják a magyarok, hanem konkrét vásárlásra is. A felmérésben résztvevők majdnem kétharmada (65 százaléka) gondolja úgy, hogy az interneten keresztül is beszerez néhány meglepetést a fa alá. Különösen azok választják ezt a vásárlási formát, akiket riaszt a tömeg, a sorbanállás, a tülekdés. Mindezek mellett fontos szempont az is, hogy a neten jóval nagyobb a választék, és nem utolsósorban olcsóbban lehet vsárolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.