Idén még veszteséges lesz a CIG Pannónia

Felemás éven van túl a CIG Pannónia Életbiztosító. A társaság első nyereséges negyedévét zárta decemberben, ám ez elsősorban a költségek csökkentésének volt köszönhető, az új szerzések és a díjbevétel is csökkent tavaly.

Története első nyereséges negyedévét zárta tavaly év végén a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., a társaság az október-decemberi időszakban - a magyar számviteli szabályok szerint - 422 millió forint mérleg szerinti eredményt könyvelhetett el. A nyereség elsősorban annak köszönhető, hogy a biztosító tovább tudta csökkenteni költségeit és további hatékonyságnövelő intézkedéseket vezetett be: az igazgatási költségeket például éves szinten 47 százalékkal sikerült lefaragni 2011-hez képest.

Az utolsó három hónap nyeresége ugyan pozitívba fordította a teljes második félévi működést, a teljes évet azonban még így is veszteséggel zárta a CIG Pannónia Életbiztosító. A mérleg szerinti eredmény mínusz 2,1 milliárd forint lett, bár ez még mindig sokkal jobb az egy évvel korábbi 4,6 milliárd forintos veszteségnél. Csurgó Ottó, a cég vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy idén még kisebb mínusszal számolnak, 2014-re azonban, az eredeti terveknek megfelelően a CIG Pannónia Életbiztosító már nyereséges lehet.

Csurgó Ottó kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg úgy látják, hogy a tavalyi, 1,4 milliárd forintos tőkeemelés elegendő lesz a 2012-es, illetve az idei veszteségek fedezésére. Számviteli, a tőkehelyzet rendezése szempontjából nem lesz szükség további feltőkésítésére.

A tavalyi év az előzetesen vártnál nehezebb lett, a bruttó díjbevétel 22,5 milliárd forint volt, amely 20 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ebből a rendszeres díj 18,9 milliárd, míg az eseti díjbevétel 3,5 milliárd forint volt. A díjbevétel elsősorban az új értékesítések és eseti díjbevételek alacsonyabb volumene miatt csökkent, ugyanakkor a rendszeres díjakban a visszaesés mindössze nyolc százalék, köszönhetően annak, hogy a portfolió megújítási díjai a várakozásokkal összhangban növekedtek - tette hozzá Kádár Gabriella értékesítési vezérigazgató-helyettes.

Jól teljesített a CIG Pannónia nem vagyoni üzletággal foglalkozó leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. is, amely első teljes üzleti évében, 2012-ben éves szinten közel hárommilliárd forint díjbevételt ért el. Jól sikerült a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a társaság ötödével növelte állományát és jelenleg 25 ezer kgfb-, valamint 13 ezer casco-szerződést kezel. A cég sikeresen debütált májusban a lengyel piacon, ahol felelősségbiztosításokat értékesít és ebből tavaly közel 400 millió forint új szerzést sikerült realizálnia.

A Pannónia Befektetési Szolgáltató Zrt., amelyben az Életbiztosító 41 százalékos befolyással rendelkezik, alapkezelővé alakult át, és tevékenységét a jövőben Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. néven folytatja. Az alapkezelő által kezelt vagyon a tavalyi év végére elérte a 115 milliárd forintot, és már az első évében 128 millió forint nyereséget termelt.

Az eredménnyel kapcsolatban Csurgó Ottó elmondta: Az induló biztosítók természetes életciklusuknak megfelelően az első években veszteségesek, és a portfolió bővülésével válnak nyereségessé. Ez igaz a CIG Pannóniára is. A társaság egyre nagyobb hangsúlyt fektet tevékenységének diverzifikációjára, célja a hagyományos életbiztosítási és egészségbiztosítási portfolió növelése. A mostani nyereséges negyedév azt jelzi: tartható a menedzsment által kitűzött cél, hogy 2013-ban még mérsékelten veszteséges év után 2014-től nyereségesen működjön a CIG Pannónia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.