Idén már kelendőbbek lesznek a cégek

Fellendülést várnak erre az évre a szakemberek a vállalatfelvásárlások és fúziók nemzetközi piacán - olvasható az M&A International negyedik negyedéves középpiaci beszámolójában.

Kicsit más a helyzet a régióban. Kelet-közép-európában ugyanis a pozitív elmozdulást az elmúlt év abszolút mélypontjához képest kell értelmezni a szövetség kizárólagos magyar tagja, a Concorde Vállalati Pénzügyek ügyvezető igazgatója, Nagy Kálmán véleménye szerint.

A középméretű vállalatfelvásárlási és fúziós ügyletekre szakosodott tanácsadók vezető nemzetközi szövetsége, az M&A International negyedik negyedéves beszámolójában összegezte a piacok aktivitásainak jelenlegi állapotát. Eszerint a trend megfordult, és 2010-ben már fellendülés várható a vállalatfelvásárlási és fúziós ügyletekben, az egyes régiókban azonban eltérések mutatkozhatnak a beszámoló alapját képező felmérésben résztvevő szakemberek szerint.

A válság hatására 2009 első negyedévében nagyon alacsony vállalatfelvásárlási és fúziós (M&A) aktivitás volt tapasztalható. Ennek ellenére, miközben a sikeresen lezárt vételi oldali tranzakciók száma továbbra is csökkent 2009 negyedik negyedévében, az eladási oldal tranzakcióinak száma jelenleg nagyon közel áll az ötéves időszakra vetített átlaghoz.

A várakozások ez alapján a középpiaci M&A tevékenységet illetően mind a 2010 első negyedévére, mind a teljes évre vonatkozóan erősek - a szakemberek nem várnak alacsonyabb aktivitást.  – Valóban érzékelhető az optimizmus, és munkatársaimmal együtt úgy látjuk, hogy a hazai tranzakciós piacon - a tavalyi abszolút mélypontról elmozdulva - idén követhetjük a fejlett piacokon már tapasztalható fellendülést" - mondta Nagy Kálmán, az M&A International egyetlen magyar tagjának, a Concorde Vállalati Pénzügyeknek az ügyvezető igazgatója.

Bár a régiók között előfordulnak kisebb eltérések, a piacot továbbra is inkább a vevők dominálják, és az adott iparágak szereplői között lebonyolított tranzakciók mutatják a legnagyobb mértékű növekedést. Jellemző trend, hogy az ügyletek lezárásához szükséges idő továbbra is hosszú, illetve egyre hosszabbá válik. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a tényleges M&A aktivitás csak szerényen növekedett 2009 negyedik negyedévében.

A családi tulajdonú vállalkozások egyre aktívabbak az eladói oldalon. Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra is komoly növekedést lehetett regisztrálni ezen a területen, ráadásul minden régióban.

A magántőke-befektetésekhez kapcsolódó vállalatfelvásárlási és fúziós tevékenység minden régióban élénkülni látszik, az egyedüli kivétel Dél-Amerika, ahol ez változatlan maradt. A növekedés leginkább Észak-Amerikában, Nyugat- és Kelet-Közép-Európában volt szembetűnő. Olyannyira, hogy a magántőke-befektetéshez kapcsolódó vállalatfelvásárlási és fúziós tevékenység ugyanolyan ütemben növekszik, mint az ágazati vásárlói aktivitás. Ennek egyik oka lehet Nagy Kálmán szerint, hogy javult a hitelek elérhetősége az előző negyedévhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.