Idén is növekedésre számít a Bosch

Először haladta meg a dolgozói létszám a háromszázezer főt a világ első számú autóipari beszállítójánál.

Nemzetközi jelenléte tovább erősödött, minden üzleti szektorban bővült, és túlteljesítette a növekedési célkitűzést a több magyarországi gyárral és fejlesztési központtal is rendelkező Bosch csoport. A világ első számú autóipari beszállítójának éves árbevétele 51,4 milliárd euróra nőtt, dolgozói létszáma pedig először haladta meg a 300 ezer főt.

Először haladta meg a dolgozói létszám a háromszázezer főt a világ első számú autóipari beszállítójánál
Kocsis Zoltán 2011.09.22. Digitális 2011. szeptember 22. Miskolc. Bosch gyárcsarnok ünnepélyes megnyitója és az azt követő gyárlátogatás. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor, miniszterelnök. Fotó: Kocsis Zoltán

A Bosch csoport túlteljesítette a 2011-es évre vonatkozó növekedési célkitűzését, és 2012-ben is az árbevétel további növekedése várható. Az előzetes számadatok szerint tavaly a technológiák és szolgáltatások szállítójaként ismert Bosch 51,4 milliárd eurós, vagyis 2010-hez képest 8,8 százalékkal nagyobb árbevételt ért el. „Az évforduló esztendejében komoly növekedést sikerült elérnünk. Tettük mindezt olyan nehéz körülmények ellenére, mint az államadósság, az euróválság és a drámai következményekkel járó japán környezeti katasztrófa” – nyilatkozta Franz Fehrenbach, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. Ezzel a vállalat 2000 óta az egyik legnagyobb növekedési rátát mutató évét zárta.

Előre nem tervezett nehézségek miatt az adózás előtti eredmény az árbevétel mintegy 5 százaléka volt, elmaradva a 7 és 8 százalék közötti célkitűzéstől. „Jórészt elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel. Az előre nem tervezett nehézségek nélkül elértük volna terveinket” – mondta Fehrenbach. Az említett nehézségek közül Fehrenbach kiemelte az anyagköltségek emelkedését, a napenergia hasznosításával foglalkozó részleg eszközeinek leértékelését, valamint a vállalat olyan jövőbeli területekre irányuló jelentős beruházásait, mint az elektromobilitás vagy a megújuló energia.

Az üzleti fejlődés eredményeképpen világszinten a dolgozói létszám csaknem 20 ezer fővel emelkedett, és 2012. január 1. napján meghaladta a 303 ezer főt. A legnagyobb növekedést Európa mutatta, ahol a dolgozói létszám több mint 10,3 ezer fővel emelkedett. Németországban mintegy 5200, Magyarországon 1700, Törökországban pedig 1600 fővel bővült a dolgozói létszám. Az ázsia-csendes-óceáni térségben újra jelentős volt a növekedés, hiszen az egy évvel korábbihoz képest 8200 fővel emelkedett az állomány. Észak- és Dél-Amerikában összesen 1200 fős bővülés történt.

Tovább erősödött a nemzetközi jelenléte: 2011-ben a Bosch csoport árbevétele a világ összes nagy gazdasági térségében nőtt: Európában a Bosch 30 milliárd euró fölé, vagyis 9,5 százalékkal növelte árbevételét. Ezt leginkább a kedvező németországi fejlemények eredményezték, ahol az árbevétel 10 százalékos emelkedése 12 milliárd eurót hozott. A vállalati árbevétel mintegy 12 milliárd euróra (csaknem 9 százalékkal) emelkedett az ázsia-csendes-óceáni térségben, és 9 milliárd fölé (7 százalékkal) nőtt az amerikai kontinensen. Ezzel egyidejűleg a Bosch 2011-ben tovább erősítette nemzetközi jelenlétét: a kínai Sozhouban a vállalat kibővítette az elektronikus fékszabályozó rendszerek gyártását. Vietnamban külön üzemet hozott létre a fokozatmentes sebességváltóknál alkalmazott bordásszíjak gyártásához, valamint megnyitotta első szoftverfejlesztő központját Délkelet-Ázsiában.

Mindhárom üzleti szektor hozzájárult a vállalat növekedéséhez. A Gépjárműtechnika üzletág árbevétele első alkalommal haladta meg a 30 milliárd eurót, ami éves összehasonlításban mintegy 8 százalékos emelkedést jelent. A legerőteljesebb árbevétel-emelkedést az Ipari technológia üzletág érte el: a 20 százalékos bővülés 8 milliárd eurót hozott. A Fogyasztási javak és épülettechnika üzletág folytatta állandó növekedését: a maga 4,3 százalékával 13 milliárd eurós forgalmat bonyolított.

Nincsenek globális recessziós várakozások – a Bosch 2012-ben is a növekedést célozza

A Bosch a világgazdaság további gyengülését várja 2012-ben, de nem számít globális recesszióra. A 2011-re becsült 3,2 százalék után a vállalat 2012-ben mintegy 2,5 százalékos világgazdasági bővülést jósol. Európa kapcsán Fehrenbach így nyilatkozott: „Az, hogy stagnálásban vagy akár recesszióban lesz-e részünk, nagyban függ majd attól, hogy milyen gyorsan és szigorúan történik meg a szükséges reformok végrehajtása az eurózónában”. Mindezt figyelembe véve a Bosch csoport 3 és 5 százalék közötti bővülésre számít. Vélhetően az ázsia-csendes-óceáni térségből érkezik majd erős ösztönzés, bár a vállalat az amerikai kontinensen is további növekedési lehetőségeket lát. A dolgozói létszám várhatóan világszerte emelkedik majd, de Németországban többé-kevésbé változatlan marad.

A pozitív regionális és ágazati üzleti eredmények a Bosch számára a vállalati stratégia visszaigazolását jelentik. „Kitartunk a stratégiánk mellett. Széles termékpalettánk, globális jelenlétünk és innovatív erőnk segítségével használjuk majd ki vállalatunk továbbra is komoly lehetőségeit” – szögezte le Fehrenbach. Ennek megfelelően a Bosch folytatja tevékenységeinek bővítését a fejlődő régiókban, de különösen az ázsia-csendes-óceáni térségben. A tervek szerint 2012-ben a vállalatcsoport tőkeberuházásainak mintegy 30 százaléka kerül majd ezekbe a régiókba. Ennek zömét Kína és India kapja, főként a Gépjárműtechnika üzletág felfuttatására. A vállalat Kelet-Európában is erősíti jelenlétét: Szerbiában új üzemet létesít gépjárműablaktörlő-rendszerek gyártására.

A Bosch ezzel egyidejűleg saját üzleti szektorait is bővíti. Jó példa erre a megújuló energia. „Hosszú távú célunk, hogy a piaci környezet jelenlegi problémái ellenére a megújuló energiapiac egyik vezető szereplőjévé váljunk” – jelentette ki Fehrenbach, aki személy szerint nagy lehetőségeket lát az új energiahordozókra való áttérésben. Hozzátette azonban, hogy ezek a lehetőségek csak akkor aknázhatók ki, ha a politikai szereplők megbízható alapot biztosítanak a tervezéshez, valamint világos mérföldköveket tartalmazó átfogó megvalósítási koncepcióról gondoskodnak. „Az új energiahordozókra való áttérés mindannyiunk számára hosszú távú feladat. Csak akkor válhat valóra, ha minden érintett fél – vagyis az üzlet, a politika és a társadalom is – összefog.”

Az innovatív erő továbbra is jelentős: 2011-ben a Bosch több mint 4 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre. 2012. január 1-jén a vállalatnál összesen mintegy 39 ezer K+F munkatárs dolgozott, ami az előző évhez képest 4500 fővel nagyobb létszám. Az ázsia-csendes-óceáni térségben több mint 2500 fővel bővült a K+F állomány, a benyújtott szabadalmi kérelmek száma pedig 260-nal nőtt 4100-ra (ami munkanaponként 16 kérelmet jelent).

A Bosch csoport folyamatosan erősíti tevékenységeit a vállalat jövője szempontjából fontos olyan területeken, mint az elektromobilitás vagy az internetalapú technológiák és szolgáltatások. A vállalat évente nagyjából 400 millió eurót fordít elektromos meghajtásra. 2013-ra várhatóan 21 hibrid és teljesen elektromos hajtási projekt kerül át sorozatgyártási fázisba 13 autógyártónál. A Bosch emellett jelenleg kerékpárokhoz, de a jövőben már elektromos robogókhoz is szállít elektromos hajtásokat. 2011-ben 30 különböző kerékpártípushoz több mint 70 ezer hajtásrendszert értékesített, ami ezen a piacon sikeres indulásnak számít.

Erősebb összekapcsolódás az internetalapú technológián és szolgáltatásokon keresztül

Fehrenbach meg van győződve arról, hogy az internet radikális változást hoz majd a versenykörnyezet számára. Bár a klasszikus hardver- és szoftverüzlet még sok évig marad a növekedés egyik fő hajtóereje, a Bosch az elmúlt időszakhoz képest még jobban szeretné kiaknázni az internetes kapcsolatokban rejlő technikai lehetőségeket. A Bosch ezért növelte az internetalapú technológiával és szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységeit. Az inubit AG tavalyi megvásárlásával a Bosch ma már 450 szakembert foglalkoztat ezen a területen.

Az internetalapú technológia és szolgáltatások biztosította kapcsolat jó példája a Bosch által fejlesztett energiagazdálkodási platform. Ennek az a feladata, hogy az adott épületen belüli összes energiaáramlást figyelje és vezérelje. A jövőben ezt a szolgáltatást a 2011-ben alapított Bosch Energy and Building Solutions GmbH nyújtja. Ez a cég olyan közületi ügyfeleknek biztosít majd energiahatékonyságot fokozó szolgáltatásokat, mint az iparvállalatok, a kórházak vagy a létesítménygazdálkodási vállalkozások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.