Idén is 3,4 százalékos hiányt vár nálunk az EU

Körülbelül a tavalyi 3,4 százalékos államháztartási hiányszintet várja idén is az Európai Bizottság Magyarországon. Ugyanakkor elismerik, a tervezett kormányzati intézkedések ez alá is szoríthatják az értéket. Míg januárban 74 százalék körüli belső államadósságot jósoltak, ma ezt már 81-82 százalékra teszik.

Tavaly jelentősen csökkent a magyar államháztartási hiány, amely így a bruttó hazai termék 3,4 százalékát tette ki - vélte hétfőn kiadott gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság. Idén is ezt a szintet várják nálunk.

European Economic and Monetary Affairs Commissioner Joaquin Almunia presents the spring economic forecast during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels May 4, 2009. Europe's economy will not start recovering until the second
European Economic and Monetary Affairs Commissioner Joaquin Almunia presents the spring economic forecast during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels May 4, 2009. Europe's economy will not start recovering until the second

Az uniós testület hozzátette: prognózisa azért magasabb, mint a 2,9 százalékos hivatalos magyar célkitűzés, mert az új kormány április 19-én bejelentett intézkedéseit az anyag lezárásáig nem találták kellően részletezettnek ahhoz, hogy beépítsék az előrejelzésbe.

Amennyiben a részletek igazolják a prognózist, és a parlament is jóváhagyja az intézkedéseket, jövőre a GDP-hez képest 1,25 százalékponttal csökkenhet a deficit - derül ki a jelentésből. Ezek között külön említették a reformlépéseket a nyugdíjak, a társadalombiztosítás és a közigazgatás területén.

A munkanélküliség Magyarországon Brüsszel szerint idén 9,5, jövőre 11,2 százalék körül alakul. Az inflációt 4,4 illetve 4,1 százalékra teszik. A belső államadósság 80,8 illetve 82,3 százalékra nőhet.

Legutóbbi, januárban készített elemzésében az Európai Bizottság ez évre 2,8, jövőre 3 százalék hiányt várt, 73,8, illetve 74 százalékos belső adósság mellett.

A gazdasági visszaesést Joaquín Almunia pénzügyi biztos a friss jelentésben 6,3 százalékra teszi, jövőre pedig mindössze 0,3 százalékra. Januárban még csak 1,6 százalékos csökkenést jósolt a bizottság, míg jövőre kerek egy százalékos növekedést.

A magyar gazdaságról készített elemzésben a bizottság azt írta, hogy a pénzügyi válságnak mély hatása volt, a recessziót a helyi pénzügyi válság is súlyosbítja. A visszaesés már az első negyedévben elérte az 1,2 százalékot, a tavalyi utolsó negyedévben hanyatlott a befektetések aránya és a külkereskedelem.

Brüsszel azt is megjegyezte, hogy miközben tavaly a mezőgazdaság jelentős növekedést mutatott, és 2 százalékban hozzájárult a gazdasági növekedéshez, az ipari termelés az utolsó hónapokban élesen hanyatlott, és decemberben már 14 százalékkal esett vissza. Januárban az exportteljesítmény is jelentősen csökkent.

Az elemzés szerint a háztartások jövedelme idén tovább csökken, és valószínűleg még jövőre sem indul növekedésnek.

Az infrastrukturális beruházásoknak ugyan lökést adnak a tervezett intézkedések, de a tőkebefektetésekben további késleltetés várható a magánszektorban - vélik az uniós elemzők.
Romlolhat a helyzet a munkaerőpiacon is: a foglalkoztatás szintje idén 3, jövőre 2 százalékkal csökken, és visszaesik a bérek emelkedése is.

Ami a deficitet illeti, a bizottság elismerte, hogy a tervezett kormányzati intézkedések nagyobb mértékű csökkenést eredményezhetnek, mint amennyi a prognózisban szerepel.

A bevételi oldalt illetően Almuniáék szintén emlékeztettek arra, hogy a kormány többéves adóreformtervet jelentett be. Ezek közül azonban csak az ez évre vonatkozó intézkedéseket vették figyelembe az előrejelzés készítésénél (azok közül is az áfa-emelést, amelyet a foglalkoztatási illetékek csökkentése kísér).

Jelezte Brüsszel azt is, hogy idén a romló árfolyam és a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés miatt várnak jelentős emelkedést az államadósság terén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.