Egyeztetnek a hatóságok a fuzáriumtoxinról

Hétfőn egyeztetnek az érintett magyar hatóságok a gabonának az egész Európai Unióban problémát jelentő fuzáriumtoxin-szennyezettségéről. A hazai termelők szerint nálunk aszály idején a fuzárium nem fertőzi a gabonát.

Hétfőn egyeztetnek az érintett magyar hatóságok a gabonának az egész Európai Unióban problémát jelentő fuzáriumtoxin-szennyezettségéről. A magyar hatóságok még a tavaszi Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat keretében kezdték meg négy dél-alföldi megyében a gabonatermékek fokozott vizsgálatát, miután Szegeden egy újságírói bejelentés nyomán fuzáriummal szennyezett termékeket találtak.

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója az MTI-kérdésére elmondta: jövő hétfőn szűk körű tanácskozás során vitatják meg az érintett hatóságok a fuzárium-fertőzés ügyét.
A főigazgató kiemelte: a hivatalnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben elvégzett kockázatbecslése szerint a teljes lakosság megközelítőleg 5 százalékát érintheti a megengedettnél magasabb mértékű fuzárium-toxin szennyezettség.

Szeitzné Szabó Mária szerint a "probléma jelen van", a felmérések szerint nem magyar jelenség, mivel mind az Európai Unió, mind a WHO foglalkozik a szennyezéssel. Úgy véli: megoldást csak az jelenthetne, ha a teljes élelmiszerláncban betartanák azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek megakadályozni a fuzáriumgomba fertőzés kialakulását.

A gabonafélékben megtelepedő fuzáriumgomba mérgezése veszélyes a terhes anyákra, a kisgyermekekre, valamint az állatokra is. A szennyeződések akár az immunrendszer legyengülését, esetleg rákot és serdülési elváltozásokat is okozhatnak.

Vancsura József a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke a Nolnak elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság szakmai köreiben közismert, hogy a magyar búzán főleg aszályos időjárás esetén nincs fuzárium-fertőzés. Ez a betegség csapadékos években terjed. Természetesen tudunk ellene védekezni és eddig is ezt tettük – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a fuzárium-fertőzés, ha előfordul,  főleg a teljes kiőrlésű termékeknél jelenhet meg. Ezeket a terméket viszont legfeljebb a lakosság néhány százaléka fogyasztja. Magyarországon a malmok, ha véletlenül ilyen búzából őrölnének, kidobják a lisztet, ugyanis az ellenőrző vizsgálat során azonnal kiderül, ha a liszt  toxint tartalmaz. Az elnök szerint ezért is fontos garantált minőségű hazai termékeket vásárolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.