Idén 240-250 ezret hektár földet osztanak ki a gazdáknak

Összesen 600 ezer hektár állami földterület adható bérbe. Ebből idén 240-250 ezret osztanak ki a gazdáknak. Most 100 ezer hektárt kapnak a nemzeti parkok vagyonkezeléséből.

Újabb 100 ezer hektárnyi területet bérelhetnek családi gazdaságok a nemzeti parkok területéből. Bitay Márton, a vidékfejlesztési tárca állami földprogramjáért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nagyjából 600 ezer hektár állami földterület hasznosítható ilyen módon. Ebből 240-250 ezer hektárt hasznosít idén az állam, a szerződéseket 2017 március 31-ig kötik a helyben lakó, állattartás vállaló családi gazdálkodókkal. Ennek egy része az a 100 ezer hektár, ami a nemzeti parkok vagyonkezelésében van. A korábbi, 40 ezer hektárról szóló hirdetmény nyerteseit hamarosan közzéteszik.

Hangsúlyozta, hogy a pályázati kiírás szerint csak családi gazdaságok pályázhatnak, és rögzítették azt is, hogy a természeti értékek nem sérülhetnek. Itt egy természetvédelmi szempontrendszert kell figyelembe venni, ezt az illetékes nemzeti park szerepelteti a szerződésekben – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy 80 százalékra szeretnék felduzzasztani a családi birtokok arányát a hazai földhasználatban. Ennek a munkának az alapja az új földtörvény, ami leszállítja a földhasználati maximumot, és szigorú szabályokat ír elő a tulajdonszerzésre. A Földet a gazdáknak! program, mely a szántóterületek esetében 30, a legelőknél 60 hektáros birtokméretet irányoz elő. (Forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.