Idén jön az új taxis- és fodrász-pénztárgép

Még idén a taxisoknak és a fodrászoknak is kötelezővé tehetik az online pénztárgépeket. Ez jogszabály-módosításokat és termékfejlesztést is igényel.

Még az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál és a taxisoknál is - közölte a Világgazdasággal Pankucsi Zoltán adózásért felelős államtitkár. Idén legalább 20 milliárdos többletbevételre számítanak. A lap megjegyzi, korábban volt szó márciusi módosításról és júliusi bevezetésről is. Mindkét szakma speciális online pénztárgépeket igényel, amihez jogszabály-módosításra és új termékek kifejlesztésére is szükség lesz. A taxisoknál különböző paraméterek (megtett út, eltelt idő) alapján is kell számlázni, a szépségiparban pedig jellemző a székbérlés, azaz egy helyen több vállalkozó tevékenykedik, érdemes lehet erre is felkészíteni a gépeket és a szabályokat.

Az online pénztárgép-kötelezettség kiterjesztése további 50 ezer szerkezet eladását hozhatja. Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője szerint a gyártók felkészültek, de remélik, lesz megfelelő felkészülési idő a fejlesztésére és az engedélyezésére. Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán közölte: annak ellenére, hogy az érdekképviseletek és a kamara is sürgette már az egyeztetést az ügyben, a szaktárca még nem kereste őket. Szerinte körükben az online számlázás nem okozna érdemi fehéredést, mert az adóhatóság már most is lekérheti a taxaméterek adatait. Arról is egyeztetnének, hogy milyen támogatást ad az állam az új egységek megvásárlásához és/vagy üzemeltetéséhez. Berendi László, az Országos Fodrász Ipartestület elnöke korábban úgy vélte: az intézkedés a kis vendégkörrel rendelkező, vidéki szakembereket akár a szürke- vagy a feketegazdaság felé is terelheti, hisz bevételeik esetleg nem fedezik az újabb jelentős kiadást és a kommunikáció havi költségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.