Már az idén 5 milliárddal többet visz el a jövő évi vizes vb

Csaknem ötmilliárd forinttal többet költ az idén a vizes vb-t szervező cég, mint amennyi bevétele származhat. A tetemes kiadások gyorsan összejönnek: csak a szállásköltség előlegére elmegy 3 milliárd forint.

Tovább folyik a számháború a vizes vb körül, átfogó információk híján a becslések 52-90 milliárd forint közötti állami költségteherről szólnak eddig. A Világgazdaság Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának képviselői kérdésre adott írásbeli válaszára hivatkozva azt írja, hogy a világbajnokság megrendezésével kapcsolatos feladatokat irányító és lebonyolító cég 6 milliárdot költ el 2016-ban. Ennek oroszlánrésze az a 3 milliárd forintos tétel, amelyet a nemzetközi vízilabda-szövetséget (FINA) és a sportolókat elszállásoló és étkeztető szállodáknak 50 százalékos előlegként fizet ki a tisztán állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Később nyerhet jelentőséget az államtitkár azon megjegyzése, miszerint a 6 milliárdos szállodai költségek a pontos információk birtokában akár nagyobb mértékben változhatnak majd. Fónagy ugyanakkor arra számít, hogy a szervező cég működési költsége – mely tartalmazza a társaság anyagköltségeit, személyi jellegű ráfordításait és az általa igénybe vett egyéb, nem részletezett szolgáltatásokat – nem éri el a tervezett, közel 1,4 milliárdos értéket.

A versenyek majdani helyszínein megvalósítandó beruházások tervezési, előkészítési és engedélyezési költségei, a Dagály uszoda felépítésére, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda átalakítására, a Batthyány téri óriás ugrótorony felhúzására, valamint a Műjégpályán és Balatonfüreden elvégzendő munkálatokra vonatkozó költség ugyancsak milliárdos tétel, amely a hazai közvetítői rendszerre és az úgynevezett Market Streets területein, a Dagály uszodánál és a Margitszigeten lebonyolítandó vizes fesztiválra fordított kiadásokat is felöleli.

Azt még nem tudni, hogy mennyit kell kifizetnie a társaságnak napokon belül a televíziós tanácsadói szolgáltatásokért a FINA-nak. Ezt az összeget a módosított rendezői szerződés 50 ezer dollárban rögzítette, csakhogy a dollár közben több mint tíz forinttal gyengébb lett, ami miatt több mint félmilliós pluszkiadást jelentkezhet.

Reklámra, promócióra és kommunikációra közel félmilliárdot költenek, a nyitó- és záróünnepség költségei közül idén már 55 millió terheli a szervezőket, a kiadások nagy része a jövő évben jelentkezik majd.

A belépőjegyek előállítása és várhatóan ősszel kezdődő értékesítése 23,1 milliót vihet el, az elővételben eladott jegyekből az idén viszont még csak 27,6 millió forintos bevétellel számolnak. A legjelentősebb idei tétel, több mint 600 millió forint a szponzoroktól érkezhet, közülük a legjelentősebb támogatóval, a Magyar Telekommal már aláírták a szándéknyilatkozatot, egyelőre nem publikus összegről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.