HVG: kiszállnak a németek, a szerkesztőség folytathatja

Kiszáll a német többségi tulajdonos a HVG-ből. A vevőt nem nevezték meg, a HVG semmitmondó közleménye szerint a kisebbségi tulajdonos kerülhet többségbe.

Miközben zajlik a HVG szerkesztőségi értekezlete, a hvg.hu-ra kikerült a kiadó közleménye, miszerint a német tulajdonos kiszáll a nagymultú hetilapot és az utóbbi idők több politikai botrányát kirobbantó hvg.hu-t működtető kiadóból.Még ezt sem sikerült konkrétan megfogalmazni a közleményben, amely olyan fordulatokkal él, miszerint a Funke Csoport azt követően, hogy közel 1 milliárd eurós befektetéssel megvásárolta Németországban az Axel Springer Kiadó regionális lapjait valamint női és tévémagazinjait, a magyarországi piaci jelenlétét is újragondolja. (Több más régiós országban tesz hasonlót.)Vagyis, a médiacég távozik hazánkból.

"A Funke Csoport ugyanakkor továbbra is felelősséget érez a HVG jövőbeli működőképessége és piaci pozíciójának további erősítése iránt, éppen ezért tárgyalásokat folytat a kisebbségi részvényessel a tulajdonosi struktúra átalakításáról." - ez a mondat enged arra következtetni, hogy kiszállnak a vállalkozásból, s mivel új tulajdonosról, vevőről vagy szakmai befektetőről nem írnak, arra enged következtetni, hogy a kisebbségi tulajdonos Szerkesztőségi Vagyonkezelő Zrt. kerül többségbe.

E cég vezető tisztségviselői között feltűnik Szauer Péter, a kiadó jelenlegi vezetője mellett több HVG-s név is, például Dobszay János, Vásárhelyi Júlia, vagy Jakus Ibolya, aki megbízott főszerkesztőként irányítja a lapot. A cég tulajdonosa a CD Press Kft., amelynek tulajdonosai között jelenlegi és egykori HVG-s nevek szerepelnek. Hogy a szerkesztőségi cég képes lesz-e nyereséges pályára állítani a lapot, s addig finanszírozni a veszteségeket, az kérdéses. Forrásaink szerint messze nem biztos, hogy ők lesznek a végső tulajdonosok. A piaci információk szerint a lap évek óta eladó.

Ma reggel a valasz.hu-n Stumpf András arról írt, hogy a német tulajdonos kiszállása mellett a cég felmond munkatársainak, akiket egy új cégben alkalmaznak ismét. Erről a közlemény semmit nem ír. Minden más részletről egyébként a tulajdonostársak később kívánnak tájékoztatást adni, a cég rendkívüli közgyűlését 2014. augusztus 28-ára hívták össze.

A közlemény kiemeli, hogy a HVG Zrt. bár az elmúlt évet 3 milliárd forintos forgalom mellett veszteséggel zárta, pénzügyileg stabil. A HVG évtizedek óta – csökkenő eladásokkal ugyan, de 50 százalékos piaci részesedéssel vezeti a saját szegmensében a piacot. A hvg.hu látogatottsága ugyanakkor évek óta nő, ma már eléri a heti 500-600 ezret. A print, az online és a mobil tartalom együttesen hetente több, mint 1 millió embert ér el. A társaság könyvkiadó és rendezvényszervező üzletága is látványosan fejlődik, az innen származó árbevétele több, mint 10 százalékkal nőtt.

A nagymúltú lap ettől függetlenül még bajban van, ezt évek óta tényként kezelik a piacon - veszteségeit ugyanis csak a véges eredménytartalékából sikerült finanszírozni. Ez persze nem különleges, a hazai nyomtatott és online sajtó évek óta hasonló kihívásokkal küzd. Piaci forrásaink szerint a HVG igen magas költségszinten működik, elsősorban a Montevideo utcai, igen drága - az irodaház piacon az ár nem számít extrémen soknak, ám lényegesen több, mint amit egy ilyen lap elbír - irodáinak bérlete miatt. Piaci pletykának minősíthető információk szerint a német tulajdonos már régóta sérelmezi ezt. 

A HVG kiadó Zrt. 2012-ben még 3,1 milliárd forint árbevételt ért el, szemben a tavalyi 2,96 milliárddal. A cég mérleg szerinti eredménye ugyanezen idő alatt -208 millió forintra növekedett a korábbi 187 milliós mínuszról. A vállalat kötelezettsége nem mondható drámainak: az év végén 173 millió forint volt, ami egyébként csökkenés az egy évvel korábbi 202 millióhoz képest. A kiadó eredménytartaléka a két év alatt 1,5 milliárdról 1,3 milliárd forintra csökkent.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó belső források szerint mindez csak az első lépés. A jelenleg szigorúan szeparált onlie és print szerkesztőség integrálása ugyanis sürgető feladat és régi terv, ezzel pedig jelentős költséglefaragást is elő tud készíteni a kiadó, a munkatársak egy része komoly leépítésre számít. 

„A HVG Kiadó Zrt.-ben az idén kezdődött el az a munka, amely a cég hosszú távú stratégiájának definiálását, a fenntartható, 3 éves üzleti terv előkészítését és a tartalom előállítással foglalkozó műhelyek tevékenységének szoros összehangolását tűzte ki célként." - írja a cég közleménye, amely szerint a mandátuma lejártával leköszönő Vass Péter főszerkesztő utódjának kiválasztása is folyik, szerkesztőségi döntés erről szeptemberben lesz, addig Jakus Ibolya megbízott főszerkesztőként irányítja a lap, és Neizer Anita a hvg.hu munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.