Huszonötmilliós bírság a sonkarazzia eredménye

Az ország tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzése során 5 162 vizsgálat történt, amelynek eredményeként 25,3 millió forint összegű bírságot szabtak ki, és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból az ellenőrök.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával március 19. és április 9. között zajlott
kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepelt a hús és húskészítmény, az édesipari, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása; a tojáscsomagolás és -forgalmazás; a zöldség- és gyümölcsforgalmazás, továbbá az élőállat- (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre, a tojásra, vagy épp a különféle borokra.

Az élelmiszer-előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei.

Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg az ellenőrök, amelyek 2,3 százalékát – 39,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból. Az élelmiszerhulladék-kezelés szabályainak megsértése miatt további 915 ezer forint bírság kiszabására került sor.

Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy faj került identifikálásra, s főleg a görög és spanyol importtermékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, s ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.

A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb figyelmeztetésre, ugyanakkor több bírság kiszabására került sor. A 2011. évi tavaszi kiemelt ellenőrzés eredményeihez képest némileg több esetben állapított meg nyomonkövetési hiányosságot a hatóság.

Az élelmiszertermékek esetében, míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta volt a forgalomból történő kivonás leggyakoribb oka, addig idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.