Húszmillióig segít a kormány lakáshiteleseken

A kormány mai ülésén tisztázta, hogy pontosan milyen feltételek mellett segítene a bajba került lakáshiteleseken. Állami garanciát legfeljebb az kaphat, akinek hitele nem haladja meg a húszmillió forintot és nincs másik lakása, a havi törlesztőrészlet azonban akár tízezer forintra is csökkenhet.

A Magyar Bankszövetséggel ugyan még nem sikerült megállapodni (a tervek szerint a héten erre is sor kerülhet) a kormány azonban mai ülésén ismét napirendre vette a lakáshitelesek tervezett megsegítését. Mint arról beszámoltunk: Daróczi Dávid kormányszóvivő egy hete jelentette be, hogy a válság miatt munkanélkülivé váló lakáshiteleseken (devizásokon és fortintosokon egyaránt) úgy segítenének, hogy a bankok átmenetileg csökkentenék a havi törlesztőrészletet, az állam pedig legfeljebb kétéves garanciát vállal a különbözetre, így az nem növelné a hitelintézetek kockázatát.

Az elképzelés részleteit mai ülésén vitatta meg a kormány. A tervek szerint állami garanciát legfeljebb az a lakáshiteles kaphatna, aki tavaly szeptember 30-a óta, önhibáján kívül veszítette el állását – számolt be Budai Bernadett szóvivő. Kizáró ok azonban, ha az adós húszmillió forintnál többel tartozik a banknak, de az is, ha további ingatlannal is rendelkezik azon kívül, amelyre a hitelt felvette. A jelenlegi elképzelések szerint a havi törlesztőrészlet akár 10 ezer forintra is csökkenhet, vagyis minimum ekkora összeget kell fizetnie annak, aki a támogatást igénybe veszi. A garanciáért külön díjat nem kell fizetnie az adósnak, ám ha nem fizeti vissza, akkor az adó módjára behajtható tartozássá alakul.

A garanciavállalásról szóló törvénytervezetet a kormány hamarosan elkészíti és benyújta az országgyűlésnek. A tervek szerint a parlament tavaszi ülésszakának első napján, vagyis február 16-án – sürgőséggel – már tárgyalhatnák a képviselők a jogszabályt – tette hozzá Budai Bernadett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.