Húszmillió alatt már nincs élhető garzon a belvárosban

A családok menekülnek Budapest bulinegyedéből és vonzáskörzetéből, de csak a kicsi lakások mennek el jó áron, a nagyobbakat mélyen áron alul kell hirdetni, hogy a befektetők ráharapjanak.

Némi megnyugvás érzékelhető a belvárosi ingatlanpiacon a tavalyi őrület után. Az árak stabilizálódtak, de sok tulajdonos nincs tisztában a realitásokkal. A befektetők jelenléte továbbra is meghatározó, a bérleti piacot pedig változatlanul az óriási hiány jellemzi – írja az Origo.

Mint Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője a lapnak elmondta, a kínálatot a túlárazott ingatlanok jellemzik, mert a tulajdonosok a pörgést látva irreálisan magas árat kérnek. Csakhogy nincs kereslet mindenféle lakásra.

A bulinegyedben és vonzáskörzetében életvitelszerűen már senki nem akar élni, a befektetők pedig olyan kis lakásokat (garzonokat) keresnek, amiket jó áron ki lehet adni a turistáknak. A nagyon nagyméretű lakások is keresettek, de csak akkor veszik meg azokat, ha mélyen áron alul kínálják a tulajdonosok. Ezekben a lakásokban 5-6 apró szobát is ki lehet alakítani.

A bérlakások piacán továbbra is alacsony a kínálat azok számára, akik hosszú távra költöznének be, és a helyzetet csak rontani fogja a nyári hónapokban a felsőoktatási tanulmányaikat ősszel kezdők megjelenése a fővárosban.

A szakértő elmondása szerint egy belvárosi lakás tulajdonosa az ingatlanáért annyit kér, amennyit akar. Ez számszerűen azt jelenti, hogy még egy kis garzonlakást sem lehet kibérelni havi 100 ezer forint alatt.

Aki nem bérelni, hanem vásárolni akar, az számítson rá, hogy 12 millió forint alatt még használható garzont sem lehet találni a belvárosban, sőt, az V. kerületben már 20 millió alatt sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.