Húszmilliárdot kap a veszteséges MFB

A kormány húszmilliárd forintos tőkejuttatást ad az idei első kilenc hónapot tizenhétmilliárdos veszteséggel záró, állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek

A kormány 20 milliárd forintos tőkejuttatást ad az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek (MFB) egy szerdán elfogadott és a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint.

A tőkeemelésre az MFB-ről szóló törvény júniusi módosítása alapján kerül sor, amely szerint a fejlesztési bank jegyzett tőkéjét ez év végéig legalább 100 milliárd forintra kell emelni - mondta az MTI kérdésére Nyíri János, az MFB szóvivője.

A kormányhatározat szerint a tőkejuttatásból 12,430 milliárd forint a jegyzett tőkét növeli, 7,570 milliárd forint pedig tőketartalékba kerül. Ezzel az MFB 87,7 milliárd forintos jegyzett tőkéje 100 milliárd forintra nő. A bank saját tőkéje a honlapján publikált 2009-es nem-konszolidált mérleg szerint tavaly év végén 141,69 milliárd forint volt.
A bank az igazgatóság által november elején elfogadott beszámoló szerint az idei első háromnegyed évet 17,695 milliárd forintos veszteséggel zárta. A honlapon megjelent rövid közlemény szerint a háromnegyed éves veszteség meghaladja a saját tőke 10 százalékát.

A bank a tavalyi évet 5,71 milliárd forint mérleg szerinti, nem konszolidált nyereséggel zárta.
A kormányhatározat szerint a tőkejuttatás a 2010-es költségvetés általános tartalékának terhére történik, és egy összegben, legkésőbb december 20-ig utalandó az MFB számlájára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.