Húszezer menekültnek biztosít ingyen nyelvoktatást a McDonald's

Csak Németországban 125 nemzet képviselői dolgoznak a McDonald'snál, akiknek a gyorsétteremlánc ingyenes online nyelvtanfolyamot biztosít évek óta. A cég most bejelentette, hogy Németországban húszezer menekült számára is megnyitnák ezt a lehetőséget – írja a Die Welt.

Az amerikai gyorsétteremlánc németországi leányvállalata a menekültek integrációjának elősegítése céljából húszezer fő számára felajánlotta saját, ingyenes online nyelvkurzusát. A hozzáféréseket a Szövetségi Munkaügyi Hivatal fogja kezelni. „Németország most nagyon speciális helyzetben van. Szeretnénk kivenni a részünket az integráció elősegítésében” – mondta Holger Beeck, a McDonald's németországi vezérigazgatója, hozzátéve, hogy nem csupán pénzzel akarják támogatni a menekülteket, hanem célzott segítségnyújtással is.

Jelenleg a polgárháborús országokból érkező menekültek áradata példátlan kihívás elé állítja a befogadó államokat Európában. „Ha azt akarjuk, hogy ez az óriási kihívás egy nagyszerű lehetőséggé váljon Németország számára, akkor ezt az új sokféleséget aktív intézkedéseknek kell kísérniük” – véli Beeck.

A McDonald's majdnem 1500 németországi éttermének munkavállalói közt 125 nemzet képviselteti magát, így a cégnek már nagy tapasztalata van abban, miként lehet a kulturális sokszínűséget összehangolni a hatékony együttműködés érdekében. Holger Beeck okfejtése szerint a közös nyelv kulcsfontosságú a különböző kulturális háttérrel rendelkező emberek békés együttéléséhez.

Az étteremlánc dolgozói évek óta tanulhatnak németül ingyen a Lingua-TV nyelvoktató platform segítségével. Az online kurzusban hétköznapi társalgási szituációkat bemutató videókon keresztül lehet elsajátítani a szükséges szókincset és kifejezéskészletet. Emellett vannak online tanulási segédletek, nyelvtanuló játékok és interaktív feladatok is. Ezekhez fognak most hozzáférni azok a menekültek, akik Németországban szeretnének letelepedni és – nem feltétlenül a McDonald'snál – munkát vállalni.

A platform használata személyenként három hónapig ingyenes azoknak a felhasználóknak, akiknek a cég fizeti a képzését. A McDonald's nem közölt árakat, de a Die Welt értesülései szerint hat számjegyű összegről van szó.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal üdvözli a vállalat nagylelkű adományát. „Sokan, akik a háború, az etnikai vagy politikai üldöztetés elől menekülnek hozzánk, hosszú ideig maradnak, vagy akár örökre. Ahhoz, hogy lehetővé váljon számukra minél gyorsabban saját megélhetéshez jutni, erős támogatásra és biztatásra van szükségük, hogy be tudjanak lépni a munkaerőpiacra” – mondja Raimund Becker, a hivatal régiókért felelős elnöke.

Holger Beeck jelezte azt is, hogy ez a hozzájárulás még csak a kezdet, és munkavállalóik közt is szívesen látják majd a menekülteket, akik hasznos tapasztalatokra tehetnek szert, és a McDonald'son keresztül megtehetik az első lépéseket a német munkaerőpiacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.