Fűzfőn még nem tudják, mi lesz a Dow gyár sorsa

Dolgozóinak számát 11 százalékkal, azaz ötezer fővel csökkenti a Dow Chemicals a vegyipari termékek iránt világszerte csökkenő kereslet következtében. A cég 20 üzemét átmenetileg bezárja, további 180-ban pedig visszafogja a termelést. A balatonfűzfői telep vezetője még nem kapott hírt arról, milyen jövőt szán nekik az amerikai központ.

A legnagyobb amerikai vegyipari konszern nem csak saját állományában lévő ötezer munkatársától, hanem világszerte még hatezer szerződéses dolgozójától is megválik. A Dow néhány, nem stratégiai fontosságú üzletágát is eladja. A radikális költségcsökkentéssel 700 millió dollárt tudnak megtakarítani 2010-ig.

Andrew Liveris vezérigazgató közleményben tudatta, hogy a gyárbezárások a magas munkaerőköltségű térségekben, így az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában lesznek. A Dow Chemical részvényei 3,6 százalékot erősödtek New Yorkban a bejelentésre, igaz az idén eddig 52 százalékot veszített árfolyamából a vegyipari társaság. Liveris szerint a megszorítások elkerülhetetlenek voltak ahhoz, hogy hozni tudják az elvárt nyereségterveket, vélhetően ezt, és a szintén meghirdetett vállalati struktúraváltást honorálták ezúttal a befektetők.

A Dow bejelentése egyébként várható volt - jegyzi meg a Bloomberg - jól illeszkedik abba a sorba, amit a nagy vegyipari cégek közül a DuPont kezdett meg, még a múlt héten. A harmadik legnagyobb amerikai vegyi cég tíz üzemének a bezárásáról, száz gyárának takaréklángra állításáról, 2500 dolgozójának elküldéséről döntött, amit a világot eluraló recesszióval indokolt. A világ legnagyobb vegyipari vállalata, a német BASF nyolcvan üzemét zárja be, és több mint száznak csökkenti a termelését.

- Egyelőre nem tudni, hogy a Dow magyarországi termelőüzemét, a Dow Hungary Kft. balatonfűzfői gyárát érinti-e a hétfőn bejelentett leépítés – közölte tudósítónkkal Balogh Imre, a cég ügyvezetője. Mint elmondta, ő is csak a hétfőn délután kiadott sajtóközleményből tudta meg, hogy a cégcsoport milyen megszorító lépésekre kényszerül, így egyelőre nem tud felelősséggel nyilatkozni a konkrét magyarországi intézkedésekről. A Dow – amely az 1970-es évek óta van jelen a termékeivel a hazai piacon – 1991 óta működteti a gyárát Balatonfűzfőn. A  főként építési szigetelőanyagok gyártásával foglalkozó kft. dolgozóinak létszáma jelenleg nem éri el a száz főt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.