Húsz százalékkal is bővülhet idén az outsourcing piac

Fellendítette a magyar outsourcing-piacot a gazdasági válság a BDO Magyarország elemzése szerint. A legnagyobb növekedés a pénzügyi és számviteli, valamint a HR tevékenységek kiszervezésénél volt. Az elemzők 2010-ben a piac további 20 százalékos bővülésére számítanak.

A BDO közleménye szerint a krízis hatására még inkább felgyorsultak a magyar piacon néhány éve elkezdődött kiszervezési folyamatok, mivel a cégek alaptevékenységéhez szorosan nem kapcsolódó feladatok külső cégnek történő átadása a költségek csökkentésének egyik eszköze.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a statisztikák szerint a pénzügyi tevékenységek outsourcing-ja évi 10-12 százalékkal növekedett az elmúlt években, míg a BDO Magyarország pénzügyi és számviteli outsourcingból származó árbevétele 2006 és 2009 között, mintegy 60 százalékkal növekedett, s 2009-ben elérte a 340 millió forintot.

A BDO adatai szerint a pénzügyi és számviteli tevékenységek Magyarországon a teljes outsourcing-piac mintegy 35-40 százalékát teszik ki. E tevékenységek közül a vállalatok elsősorban a könyvelési, a bérszámfejtési területek, továbbá a pénzügyi és a személyügyi tevékenységeket támogató adminisztrációs feladatok kiszervezésére keresnek külső partnert.

A társaság közölte: az Egyesült Államokból induló outsourcing hullám hatására korábban főként a nemzetközi cégek szervezték ki alkalmazottaikat, mára azonban a magyar vállalatok közül is egyre több éri el azt a méretbeli szintet, amely lehetővé teszi a könyvelési és bérszámfejtési folyamatok kihelyezését.

Egy adott terület kiszervezésével a költségcsökkenés mértéke elérheti az 50-60 százalékot is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.