Húsz milliárd eurós francia gazdaságélénkítő csomag készül

Francia lapértesülések szerint Párizs 20 milliárd eurós csomagot fog csütörtökön az asztalra tenni. A pénzügyi forrással a termelést szeretnék ösztönözni nem pedig a fogyasztást élénkíteni.

A francia gazdaság élénkítésére, azon belül is elsősorban az építőiparban és a járműiparban történő befektetések támogatására 20 milliárd eurós csomagot fog csütörtökön bejelenteni Nicolas Sarkozy államfő a Renault autógyár egyik észak-franciaországi telepén - értesült a Le Parisien című napilap. A Le Figaro című lap viszont a költségvetési minisztérium meg nem nevezett forrásaira hivatkozva összesen 23 milliárd eurós támogatásról tud, amelybe beleértendő néhány, már korábban bejelentett intézkedések költsége, mint például a kkv-k új befektetéseire biztosított iparűzési adó alóli mentesség, amely 1 milliárd euróba kerül a költségvetésnek.

A francia kormánynak a Brüsszel által vitatott bankmentő, valamint a kis- és középvállalatok támogatására bejelentett csomagjai után a gazdaságélénkítő csomag célja elsősorban a befektetések ösztönzése lesz – írta az MTI. Jelentős része a lakásfelújításokra fordítható, 10 milliárd eurót pedig szociális lakások építésére szán a kormány. A járműipart elsősorban a fogyasztóknak nyújtott közvetlen támogatással kívánja a kormány élénkíteni a szektornak biztosítandó áfa- és hitelkamat-csökkentéssel, valamint a környezetkímélő tiszta autók fejlesztéséhez biztosított állami támogatással. A vállalatok által visszaigényelt adó és áfa kifizetésének idejét lerövidíti az állam, viszont a szociális járulékok és adókötelezettségek befizetésére több időt, illetve halasztást biztosít a cégeknek.

A Le Parisien szerint a csomag célja mindenekelőtt inkább a termelés, és nem a fogyasztás beindítása lesz, s a járműipart leszámítva az importtermékeknek kedvező általános áfacsökkentés nincs napirendben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.