Húszéves jubileumot ünnepel a tőzsde és a Richter

Húsz évvel ezelőtt vezette be részvényeit a honi tőzsdére a Richter Gedeon Nyrt. Az azóta eltelt időszakban a vállalat papírjainak árfolyama 28-szorosára emelkedett.

- Nagyon jó döntés volt annak idején, hogy a Richter tőzsdére vitelével valósult meg a cég privatizációja. Mindez azt követően történt meg, hogy volt egy sikertelen értékesítési eljárás. A két legfontosabb kritérium, a transzparencia és a tőkebevonás így egyszerre történhetett meg – mondta Bogsch Erik, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója a Richter tőzsdei bevezetésének 20 éves jubileuma alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a társaság részvényeivel 1994. november 9-én kezdődött meg a kereskedés. A bevezetési árfolyam 1330 forint volt, ez a tavalyi részvényfelosztási lépés után 133 forintnak felel meg. (A 2013. évi részvényfelosztáskor 1000 forintról 100 forintra csökkent a névérték, így egy részvény helyett tíz darabot kapott minden befektető.) A vállalat a bevezetéskor a legnagyobb súlyú részvény volt 19 százalékos súllyal a BUX kosárában. Azóta a harmadik helyre csúszott vissza, mivel idő közben az OTP és a Mol is a BÉT piacára lépett.

Visszanézve a kereskedési számokat igen impozáns a gyógyszeripari vállalat tőzsdei története. A társaság részvényeinek árfolyama ugyanis 20 év alatt 28-szorosára emelkedett. A Richter értéke a jelenlegi árfolyamon (3850 forint) megközelíti a 695 milliárd forintot. A cég összesen csaknem 162 milliárd forint osztalékot fizetett ki törzsrészvényei után. A bevezetés óta közel 2,2 millió üzletkötés során több mint 400 millió Richter-részvényre kötöttek üzletet a befektetők, körülbelül 6621 milliárd forint értékben. Nem mellékes, hogy két évtized alatt jelentősen nőtt az alkalmazottak száma, hiszen 1994-ben 4,5 ezren dolgoztak a társaságnál, míg 2013-ban közel 12 ezer főt foglalkoztattak.

- Egyértelműen megérte a tőzsdére lépni – foglalta össze a vezérigazgató – hiszen megtörtént a tőkebevonás, fejlődött a cég, és a tőzsdei megjelenés követelte szemléletváltás miatt sokat tanult és fejlődött. Ezt segítette az is, hogy a tőzsdei jelenlét miatt folyamatosan teljesítménykényszerben volt. A menedzsment állandóan érzi ezt a nyomást, ami jó hatással van az üzletmenetre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.