Húsz év nyereségét vitték mínuszba

Rendezi sorait a tavasszal hatalmas könyveléshamisítási botrányba keveredett Toshiba. Mint azt a napokban nyilvánosságra hozták, a társaság várhatóan 4,2 milliárd ­euró veszteséggel zárja a 2016 márciusában záruló pénzügyi évet. Ez az összeg a dupláját teszi ki a cég húsz év alatt összeszedett nyereségének.

Az összesen 200 ezer embert foglalkoztató mamutvállalat 10 ezer munkatársát bocsátja el, közülük 6800 a kiskereskedelemben forgalmazott elektronikai termékek gyártásában tevékenykedő szakember. A jövőben az energiaiparra, az infrastruktúrákat ellátó berendezésekre és a vállalati szolgáltatásokra koncentrálnának.

A társaság mélyrepülése egyébként idén tavasszal gyorsult fel. Áprilisban szembesült ugyanis azzal a piac, hogy a Toshiba 2008 és 2014 között kozmetikázta könyvelését, hogy ne derüljön fény a népszerű elektronikai cikkeket előállító ágazat rossz teljesítményére. A hatéves időszakra vonatkozó nyereség összegét 1,12 milliárd euróval hamisították meg, ami a 2008–2014-es profit egynegyedét teszi ki.

Masasi Muromacsi ezrek elbocsátását jelenti be
Masasi Muromacsi ezrek elbocsátását jelenti be
Thomas Peter / Reuters

A botrány kirobbanása után lemondott a cég elnöke, és további hét magas rangú vezető is áldozatul esett. Azóta zuhan az árfolyam a tőzsdén, a japán óriás pedig mostanra értékének közel felét elveszítette. Ezért is szeretnének a jövőben a professzionális igényekre koncentrálni az asztali számítógépek gyártása területén, a nagyközönség igényeit pedig az elkövetkező években csak Japánban és az Egyesült Államokban szolgálják majd ki.

A tervek szerint visszaszorítják a televízió és a háztartási gépek gyártását is, emellett napirendre kerül az indonéz, valamint az egyiptomi Toshiba-üzem eladása is. Felülvizsgálják az elektronikai iparon kívüli – például a pénzügyi és ingatlanbefektetési vállalkozásaik – jövedelmezőségét és fenntarthatóságát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.