Húsvéti meglepetés a kiskereskedelemben

Hiába esett áprilisra az online kasszák adatai szerint jelentős kiugrást produkáló húsvéti hét, kiskereskedelmi szempontból igen szerényre sikerült a negyedik hónap: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslése szerint a tavalyi év azonos időszakához képest mindössze 0,1 százalékkal bővült az élelmiszer-forgalom.

A kiskereskedelem egészének teljesítményét leíró éves mutató 4,4 százalékos növekedésről tanúskodik, köszönhetően a még mindig olcsónak számító üzemanyagok iránti kereslet 9,3 százalékos meglódulásnak. A 4,4 százalékos áprilisi adat némi visszaesést jelent az év eleje óta zsinórban 6 százalék feletti bővülést produkáló belső fogyasztáshoz képest, inkább az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) napokban ismertetett véleményét támasztja alá, miszerint az év hátralévő részé­ben már visszafogottabb fejlődés várható csak.

Ezt a forgatókönyvet valószínűsítik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által nemrég közzétett online pénztárgépadatok is. Mint ismert, az adóhatóság már fillérre pontosan látja az összes hazai kiskereskedelmi kassza tényleges forgalmát, amelyek igencsak harmatos forgalmat mutattak áprilisra. A NAV adatai szerint márciusban 651 milliárd forintnyi termék cserélt gazdát, míg április 21-ig mindössze 478 milliárd forintnyi költést regisztráltak, ami az első három márciusi hét 457 milliárdos értékével összevetve meglehetősen vékonynak tűnik.

Csúcsforgalom a piacon, csúszás a számokban
Csúcsforgalom a piacon, csúszás a számokban
Móricz-Sabján Simon

Különösen úgy, hogy a három áprilisi hét adatában benne volt a kiugró forgalmat produkáló húsvét is. Az is kérdéses, hogy az eddigi bombasztikus, 6-8 százalékos tempójú kiskereskedelmi bővülésben mekkora szerepet játszott az „online kassza hatásként" körbeírt fehérítési jelenség. Az azonnali adatszolgáltatásra kötelezett kiskereskedők most már számos olyan tételt is kénytelenek beütni a pénztárgépbe, amelyeket korábban nyugta nélkül értékesítettek.

Biztosat erről nem lehet mondani, az azonban feltűnő, hogy a kiskereskedelem nekilódulásai szorosan követik a kasszaváltás kapcsán megszabott hivatalos határidőket. Hasonlóan kérdéses, hogy a forgalomra – így az áprilisban lelassult költekezésre – milyen hatással volt a március közepével elrendelt vasárnapi boltzár.

A kormányzat ma is tartja magát ahhoz, hogy a tiltásnak köszönhetően még nőttek is a heti forgalmi átlagok, következetesen elhallgatva azt a tényt, hogy a január-februári holtszezon után tavasztól törvényszerűen felívelnek az eladások. Ugyanakkor a vékonyabb áprilisi forgalom már joggal vetheti fel a kérdést, hogy a vasárnapi bezárás miatt volt-e visszaesés a magyar piacon.

Erre azonban ilyen rövid idő alatt nem kaphatunk korrekt választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.