Húsvéti láz: nem baj, ha drágább, csak hagyományos legyen

A kissé drágább, de hagyományos, füstölt sonkákat keresik a vásárlók – derült ki a nagy láncok körében végzett körképünkből. A húsvét nagy ünnep a sonkapiacon. Az éves mennyiség 20-25 százaléka kel el ekkor, a füstölt húsárunak pedig több mint a fele.

 

Míg a korábbi években a „sonka" gyanánt jellemzően az olcsóbb, gyorspácolt tarjából, lapockából készült termékek voltak a kelendőek, addig az utóbbi években egyre inkább a hagyományos füstölésű parasztsonka, füstölt tarja és füstölt csülök fogy, kereskedői jelzések szerint évi egy-két százalékkal erősödik a termékkör vásárlása. Ugyanakkor a pácolt termékek forgalma sem esett vissza, a Spar szerint inkább stagnál. Bár a minőségi áru aránya nő, a piac java részét, 65-70 százalékát ma is az olcsóbb pácolt termékek adják.

Konkrét forgalmi várakozásairól csak az Auchan számolt be: az idén várhatóan 700 tonna sonka fogy el a lánc 19 üzletében, ami komoly növekedés. Két éve a lánc még csak 400 tonna eladására számított előzetesen. Összességében 2-3 ezer tonna sonka kerül a kosarakba.

Az árak között nagy a szórás: a legolcsóbb termékek már kilónként 850 forintért is elérhetők, de akad kilónként tízezer forintos is. Az olcsóbb kötözött sonka egy-kétezer forint, a drágább két-háromezer, míg a hagyományos sonkák kicsivel még drágábban érhetők el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.