Hurrá! Megint jobban keresünk

Magyarország annyira jól teljesít, hogy az idén januárban megint nőttek az átlagkeresetek. Aki esetleg ezt nem érezné közvetlenül a pénztárcája vastagodásán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből megtudhatja, miről maradt le.

Azt írják: a nemzetgazdaságban – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – a bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 0,9 százalékkal nőttek a 2013. januárihoz viszonyítva.

Az év első hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 226 600 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 241 900, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 230 ezer forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 78 500 forint volt.

Januárban a bruttó keresetek a nemzetgazdaságban 0,9, a versenyszférában pedig 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban hat, a költségvetés területén 8,6 százalékos volt az emelkedés. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, ahol elérték a 459 300 forintot.

Ezt az információ és kommunikáció területe követte 441 ezer, majd az energiaipar 351 700 forint bruttó átlagkeresettel. A legkevesebbet, 138 300 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén foglalkoztatottak kaptak. Őket a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területe követte 150 700 forintos, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazat 165 400 forintos keresetekkel.

Az idén januárban a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 9700 forint – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 8900 forint juttatást kaptak ezen a címen. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset átlagosan 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 148 500 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 102 600, a szellemi foglalkozásúaké 199 400 forint volt, 0,9 százalékkal több az előző év januárinál.

Az idén a nettó keresetek változása megegyezik a bruttó keresetek változásával, miután sem a keresetet terhelő járulékok, sem a személyi jövedelemadózási szabályok nem változtak.

A 236 400 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 0,6 százalékkal volt magasabb a 2013. januárinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,1 százalék volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.