Hungaropharma zászló alá kerülhetnek az Alma Patikák

A Hungaropharmához került az Alma Patikák befektető cége, a Gyógyszerellátó Hálózat Kft. 100 százalékos tulajdonjoga. Az eredetileg a patikákat működtetni nem is kívánó legnagyobb hazai gyógyszernagykereskedő azonban a gyógyszerszállításai fedezetéül szolgáló Alma Patikák működtetési jogát valaha birtokló céget (az Első Gyógyszerellátó Kft.-t) még nem tudta visszaszerezni, ezt most pénteken igyekszik megtenni. Az ügylet igencsak zaklatott, rendőrségi feljelentésekkel tarkított.

A Hungaropharma székháza előtti demonstrációba torkollott tegnap a 38 Alma Patika körüli jogi vita. A hálózatot jelenleg működtető Meg Zrt. ugyanis arra kérte a dolgozóit jelenjenek meg a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő székháza előtt, hiszen a működése ellehetetlenült, miután a Hungaropharma egy jóideje már leállította a gyógyszerszállítást feléjük. Lapunk kérdésére az utcán várakozó gyógyszerészek egyike úgy fogalmazott: „bennünket nem érdekelnek a cégek közötti viták, mi a munkánkat szeretnék végezni. Szerződés van a Meg Zrt. és a Hungaropharma között - ezt lapunk tudósítójának meg is mutatta -, ám gyógyszert nem kapunk, így a működésünk sem biztosított"

A történet korántsem új keletű. Az Alma Patika hálózata még 2006-ban kezdte meg működését. A jelenleg 38 egységből álló gyógyszertári lánc legfőbb beszállítója - alapításuktól kezdve - a Hungaropharma Zrt. volt. Az elmúlt év közepén azonban gondok jelentkeztek a patikákat működtető Első Gyógyszerellátó (EGY) Kft. és a Hunagropharma között. A legnagyobb problémát az említett Meg Zrt. létrehozása, feltűnése jelentette, miután a működési engedélyeket és a személyzetet ebbe a cégbe vitte át Egy Kft. - mondta a demonstrációval egy időben tartott megbeszélésen Székely Gergely a gyógyszernagykereskedő befektetéseiért felelős vezetője. Az Alma Patikák az elmúlt hónapokban viszont jelentős tartozást halmoztak fel, amelynek következtében a Hungaropharma Zrt. vezetésének megítélése szerint veszélybe került a cég kintlévőség állományának kifizetése, s ezért állították le a szállításokat az Egy Kft. felé. Erre az adott alapot, hogy a Meg Zrt. az általa, valamint a Egy Kft. által felhalmozott összesen 3,2 milliárd forintos tartozást átvállalta - mondja Székely Gergely.

Ennek mellett a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat menedzsmentje úgy döntött, hogy a további vagyonvesztés elkerülése és a gyógyszertárak működésének biztonságossá és átláthatóvá tétele érdekében átveszi az Alma Patikák működtetésének megszervezését biztosító Gyógyszerellátó Hálózat Kft. - ez nem azonos a Egy Kft.-vel - 100 százalékos tulajdonjogát. Erre a két cég együttműködésének megkezdésekor kikötött jogi garanciák, illetve az Alma Gyógyszertárak menedzsmentjének nem teljesített kötelezettségvállalásai nyújtottak jogalapot. A tulajdonosváltással egy időben az új tulajdonos a régi ügyvezetőt visszahívta és egyúttal kinevezte Székely Gergely a társaság vezetőjének.

A Hungaropharma által megbízott új ügyvezető igazgató azonban teljes körűen nem kezdhette meg a munkáját a Gyógyszerellátó Hálózat Kft. élén, mivel azt az korábbi vezetők - állítja a Hungaropharma közleménye - nehezítették, ami miatt a Hungaropharma Zrt. rendőrségi feljelentést is tett. Az is kiderült, hogy ugyanezek a vezetők az elmúlt hónapokban átmentették az Alma Gyógyszertárak működtetési jogát egy általuk alapított részvénytársaságba - ez volt a Meg Zrt. -, amellyel kivontak egy jelentős vagyoni értéket az Alma Patikáknak milliárdos tételben gyógyszert szállító Hungaropharma biztosítéki köréből.

A patikákat működtető társaság, az Első Gyógyszerellátó Kft. taggyűlése június 12-én pénteken lesz - mondta a Népszabadságnak Hollauer Tibor, a Hungaropharma sajtószóvívője. Ezen a taggyűlésen igyekeznek az eredeti állapotokat helyreállítani, és visszaszerezni a patikák működesése fölötti jogot, miután a befektető cég, a Gyógyszerellátó Hálózat Kft. az Első Gyógyszerellátó Kft.-ben 36 százalékos részesedéssel bír. Székely Gergely szerint erre csak úgy kerülhet sor, ha a működési engedélyek és a személyzet visszakerült a Egy Kft.-be.

A helyzet megoldása és az Alma Patikák további működtetése érdekében egyébként a Hungaropharma Zrt. vezetői megtették a szükséges jogi és üzleti lépéseket. Ugyanakkor továbbra is elsődlegesen a gyógyszertárak működtetésének folytonosságát, a lakosság megfelelő ellátását, valamint a gyógyszertárakban és az azt működtető cégben dolgozó közel 300 fő munkahelyének megtartását tartják szem előtt.

Az üggyel kapcsolatban még délelőtt Bálint Istvánt is kerestük, aki úgy nyilatkozott, hogy háttértárgyalások zajlanak a felek között. Ezzel együtt a a Hungaropharma Zrt. tulajdonba kerülésének hatályon kívül helyezését kezdeményezték és választott bírósági eljárások is folyamatban vannak. További részleteket azonban a Hungaropharma igazgatóági tanácsi döntésének figyelembe vételével kívánnak tenni. A demonstráción viszont mindehhez még annyit hozzátett a gyógyszer-nagykereskedő egyszerűen meg akarja szerezni a hálózatot.

Alma patika
Alma patika
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.