Hűlt helye a forró tőkének

Amilyen gyorsan gyarapodott, olyan ütemben fogyatkozik mostanában a nagy kockázatú fedezeti alapok által kezelt vagyon. A tavaly még rettegett hedge fundok által kezelt pénz összértéke hamarosan a bűvös ezermilliárd dollár alá süllyedhet.

A gazdasági-pénzügyi világválság a fedezeti alapokat (hedge fund) sem kíméli. A magas kockázatú, de horribilis nyereséget elérni képes alapok vagyona 64 milliárd dollárral csökkent csak novemberben. A több mint kétezer nagyobb alap működését figyelő Eurekahedge adatai szerint 46 milliárd dollárt vontak ki a maguk befektetők, míg a pénz nem túl szerencsés megforgatásával 18 milliárd dollártól szabadultak meg a hedge fundok.

Októberben a 110 milliárd dollár szívódott fel az alapoknál, melyek összvagyona akkor 1650 milliárd dollárt tett ki. Az idén a visszaesés már 13 százaléknál jár, ilyen gyenge üzletmenetre 2001 óta nem volt példa. A Morgan Stanley elemzői szerint a tőkekivonás, a kényszerleladások és veszteség együttesen 45 százalékkal apasztják az összes kezelt vagyon értékét, ami a tavaly júniusi 1900 milliárd dolláros csúcsról az év végére akár 1100 milliárd dollárra is süllyedhet - írja a Bloomberg.

Nem véletlen hát, hogy az alapkezelőknél tömeges elbocsátásokat hajtanak végre, hogy csökkentsék költségeiket. Igaz azonban az is, hogy a más pénzével játszanak, s a kezelési költséget, saját működési kiadásaikat előre levonják, így ők sohasem nullázódnak le, csak az ügyfeleik.

Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt a G8-ak csúcstalálkozóin a központi téma még a hedge fundok aggresszív befektetési politikájának korlátok közé szorítása volt, illetve az, miként tudnák a nemzetközi vizeken villámgyorsan mozgó dollármilliárdok spekulációjával nyert profitot valahogyan lefölözni, és egyáltalán: érvényesíteni a nem létező hatósági kontrollt az alapok fölött.  E témakörökben előrelépés nem történt, a kérdést – egy időre – maga az élet döntötte el azzal, hogy kitört jelzálogpiaci válság, ami hitelválságba fordult, s már a gazdasági növekedés irányváltásánál, a recesszió elmélyülésénél tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.