Hullámsírba a bürokráciával!

Felszámolja a tengeri áruszállítás útjában álló adminisztrációs akadályokat az Európai Bizottság, ezt Antonio Tajani közlekedési biztos jelentette be brüsszeli tájékoztatóján. Az évi 25 milliárd eurós áruforgalmat lebonyolító szektor a jövőben a közúti áruszállítással azonos elbírálás alá esik.

A tervek szerint jelentősen egyszerűsítik az EU kikötőkből EU kikötőkbe tartó hajók ellenőrzését, de azokét is, amelyek menet közben megállnak egy nem uniós tagállam kikötőjében. Lényegesen gyorsabbá válik az élőállatot és mezőgazdasági terményeket tartalmazó rakományok ellenőrzése is, továbbá a veszélyes anyagokat szállító hajók adminisztrációját is csökkentik.

Az új szabályok - amennyiben megkapják az Európai Bizottság és a parlament jóváhagyását - 2010 és 2013 között léphetnek hatályba. Az adminisztrárció csökkentése amiatt is fontos, mert az EU és a világ többi része közötti áruforgalom 90 százaléka a tengeren zajlik, a százezer kilométeres uniós partszakasz 1200 bejegyzett kereskedelmi kikötőjén keresztül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.