Hulladékszegény technológia a Graboplastnál

Tatabányán átadták a Wallis-tulajdonú győri Graboplast PVC-hulladék újrahasznosító üzemét. A beruházás csaknem 600 millió forintból készült el.

A 600 négyzetméteres üzem elsősorban a keletkezett gyártási hulladékot és a selejtes termékeket használja fel. A projekt négy éves előkészítő munka eredményeként valósulhatott meg a Wallis tulajdonában lévő Graboplast saját szabadalommal védett technológiájának köszönhetően.

A keletkező gyártási hulladékot és a selejtes PVC-padlót egy speciális eljárással felaprítják, folyékony nitrogénnel közel mínusz száz fokra lehűtik, majd az üveg keménységű anyagot porrá őrlik, amely így visszadolgozhatóvá válik a késztermékbe.

Az eljárás előnye még, hogy a vállalat így csökkenteni tudja ökológiai lábnyomát, hiszen az újrahasznosítási folyamattal lényegesen kisebb lesz a környezet terhelése. Az őrlőüzem mindamellett hogy környezetvédelmi szempontból  is fontos, gazdaságos és gyorsan megtérülő beruházás is - hagzott el a gyáravatón.  A „nehézfémmentes”, az „oldószermentes” és a „ftalátmentes” jelzők mellett, a Graboplast mára használja a „hulladékszegény technológiákat alkalmazó” vállalat megjelölést is.

Az eddig elkészült új termékeket a Graboplast vezetői szerint a piac rendkívül pozitívan fogadta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.