Hulladékhasznosítóval folyik az újraiparosítás

A miniszterelnök szerint elég jó ütemben halad az újraiparosítás Magyarországon, és ennek egyik állomása a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadása.

Ipari parkokat kell létrehozni, ahová be lehet terelni az ipari beruházásokat - mutatott rá Orbán Viktor az ünnepélyes átadáson, kedden Karcagon, és megemlítette, hogy a létesítményt az Új Széchenyi Terv keretében támogatták.

A befektetők nevében Székely István, az Infogroup Kft. tulajdonosa ismertette, hogy az új üzem évi 18 ezer tonna elektromos és elektronikus hulladék és 4 ezer tonna hűtőgép előkezelését és hasznosítását végzi el. Hozzátette: ez az egyedüli üzem, ami alkalmas a Magyarországon keletkező összes használt hűtőgép európai szintű, a környezetvédelem minden szempontját figyelembe vevő szétbontására.

A kevesebb mint egy év alatt létrejött beruházás 3,6 milliárd forintból valósult meg, amelyből 1,67 milliárd forint az uniós és a költségvetési forrás.

Orbán beszédében szólt arról, hogy míg az unión belül átlagban 15, addig Magyarországon 23 százalékos az ipari termelés részesedése a teljes nemzetgazdaságon belül. Ezzel Európa harmadik legiparosodottabb nemzete a magyar a német és a cseh után - jegyezte meg.

Komoly esély van arra, hogy a következő négy év végén versenybe szálljunk a kontinens legiparosodottabb országának címéért is.

Ez mind munkahelyet teremt - mutatott rá a kormányfő, aki szólt arról is, hogy a magyar ipar fejlődésében nem nélkülözhetők a nemzetközi ipari óriások. "Az ilyen gyáraknak is nagyon örülünk" - jelezte, hozzátéve: de még inkább öröm egy olyan beruházást átadni, ami magyar kézben van. Nem könnyű világszínvonalon teljesíteniük a magyar tulajdonú vállalatoknak - állapította meg Orbán Viktor.

Kitért arra is, hogy közvetlenül 170 munkahely jön létre, ugyanakkor a kapcsolódó munkafolyamatoknak köszönhetően összesen 4-500 munkahelyet hozhatnak létre a jövőben.

Megemlítette, hogy 2010-ben az összes hulladékmennyiség 31 százalékát volt képes az ország újrahasznosítani, ami 2012 végére 37 százalékára nőtt. Ez nem rossz szám, de további 63 százalékra nyílik lehetőség - jelezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.