Hosszú lesz a milliós fizetésűek listája

Kedden éjfélig kell nyilvánosságra hozni, az állami cégek vezető munkavállalóinak fizetési listáját, az elsők között publikálták az adatokat a pénzügyi szektorhoz tartozó egyes cégek, amelyek minden bizonnyal a fizetések nagyságában is az élen járnak.

Nagyon változatos képet mutat a közvetve, vagy közvetlenül az állami többségi tulajdonban lévő pénzügyi intézményekben a  munkaviszonyban lévők havi jövedelme és juttatásai, míg a választott  tisztségviselők bruttó havi tiszteletdíja 100 ezer forint körül van,  de általában nem éri el a 200 ezer forintot.

Százmilliárdokat kezelnek
Magyar Fejlesztési Bank épülete, székház a Nádor utcában - óriásplakát, MFB felirat

A kormányszóvivő szerint a kabinet "árgus szemmel figyeli", de  egyesével nem ellenőrzi, hogy nyilvánosságra hozzák-e kedd éjfélig  minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami,  önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál,  közalapítványnál dolgozik. Szollár Domokos kedden úgy fogalmazott: bíznak az érintettek konstruktív együttműködésében és a nyilvánosság erejében.

A kormány szándéka világos, ezek közérdekű adatok, ezért  nyilvánosságra kell hozni őket - hangsúlyozta, hozzátéve: ez lehet  az első lépés ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal tisztább viszonyok  legyenek Magyarországon.

Kitért arra is: a kormány csak azokkal a gazdasági társaságokkal  hajlandó a jövőben tárgyalni, amelyek nyilvánosságra hozzák a  kormányrendeletben meghatározott adatokat.

Két évig bárki láthatja

Az augusztus végén elfogadott, a köztulajdonban álló gazdasági  társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet  szerint szeptember 15-étől bárki számára hozzáférhető módon, az  interneten kell közzétenni az érintettek pénzbeli juttatásait.

Ez vonatkozik azokra a vezető tisztségviselőkre,  felügyelőbizottsági tagokra, vezető állású munkavállalókra, a  tartósan egyes munkavállalók tevékenységét irányító munkavállalókra,  akik olyan állami, önkormányzati gazdasági társaságnál,  költségvetési szervnél, közalapítványnál dolgoznak, amelynél  külön-külön vagy együttesen számítva is többségi folyással bír az  állam.

A szabályok szerint nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét,  tisztségét, munkakörét, illetve a munkaviszonyban álló személy  esetében a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott  pénzbeli juttatásokat. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi  alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, az időbért  megalapozó időtartamot, illetve a teljesítménybért megalapozó  követelményeket.

A nyilvánosság megismerheti a végkielégítés mértékét és a  felmondási idő tartamát is. A vezető tisztségviselőknél,  felügyelőbizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj,  a megbízási díjon felüli egyéb járandóság, a jogviszony megszűnése  esetén járó pénzbeli juttatások összege is.

A közzétett adatok a közzétételt követő két évig nem  távolíthatók el. Ha az érintett cégek elmulasztják a közzétételt,  illetve ha az nem teljes vagy nem időszerű, akkor a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

Azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyekben a magyar állam, a  helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek vagy közalapítványok  többségi tulajdonnal rendelkeznek, szeptember 15-ig kell  közzétenniük a vezető tisztségviselők, a felügyelő bizottsági tagok,  a vezető beosztású munkavállalók pénzbeli juttatásait és egyéb  juttatásait, valamint a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli  juttatásait.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a sort a vezérigazgató vezeti   bruttó alapbére kerekítve 3,66 millió forint, a helyettesei pedig  havi  bruttó 2,0-3,5 millió forint alapbért kapnak. Ezekben a  beosztásokban  a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémium  feladatok teljesítése esetén. Az ügyvezető igazgatók havi bruttó  alapbére 1,3-3,0 millió forint, a prémium az alapbér 50-80 százaléka  lehet.

Az igazgatók bruttó alapbére 800 ezer és kétmillió forint között  van, a prémiumként pedig ennek 40-50 százalékát kaphatják meg. Az  osztályvezetők havi bruttó alapbére 500 és 1,2 millió forint között,  a csoport- és deskvezetőké pedig 400-900 ezer forint között lehet,  de ezekben a beosztásokban adható jutalom is, míg a fent  említettekben nem. Minden vezető beosztott kéthavi besorolási  bérének megfelelő garantált juttatásban részesül, és az éves  kafetéria keretük  1,11 millió forint. A bank választott  tisztségviselői bruttó 90.000 és 180.000 ezer forint tiszteletdíjat  kapnak havonta és más juttatásban nem részesülnek.

A Diákhitel Központ Zrt.  A vezérigazgató havi bruttó alapbére  1,94 millió forint, ami nettó 887.950 forint havonta. Az éves  prémium maximális mértéke az alapbér 75 százaléka. Egyéb  juttatásként havi 12.000 forint meleg étkezési hozzájárulást kap és  a bruttó bér 10 százaléka, de az önkéntes nyugdíjpénztári  hozzájárulás nem lehet több, mint a mininálbér. A vezérigazgató  felmondási ideje 8 hónap. A vezérigazgató-helyettesek bruttó  alapbére 1,288 millió forint, a nettó 606.945 forint. Ők az alapbér  65 százalékát kaphatják meg prémiumként. Az önkéntes nyugdíjpénztári  hozzájárulás és a meleg étkezési utalvány, valamint a felmondási idő  azonos a vezérigazgatói poszthoz kapcsolódó tételekkel. A kafetéria  összege mindegyik beosztásban évi  270.000 forint. A választott  tisztségviselők havi tiszteletdíja bruttó 70-90 ezer forint, és más  juttatásban nem részesülnek.

A Concordia Közraktár Zrt.-nél a munkaviszonyban lévő vezetők  közül a vezérigazgató alapbére 848 ezer forint, a helyettese pedig  845.500 forintot kap plusz 15 százalék nyelvpótlékot. Mindkét  beosztásban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémiumként.  A vezérigazgató 2 havi végkielégítést kaphat, a helyettese pedig hat  hónapit. Az igazgatók és igazgató-helyettesek alapbére havi bruttó  596.000 és 758.300 forint között van. Mindegyik beosztásban 4 havi alapbér lehet a prémium és a végkielégítés 2,5 hónaptól 7 hónapig  terjed. A választott tisztségviselői havonta bruttó 90-110 ezer  forint tiszteletdíjat kapnak és más juttatásban nem részesülnek.


A Magyar Nemzeti Bank kedden késő délután tette fel honlapjára a vezetőinek juttatott jövedelmet, köztük a monetáris tanács tagjainak, illetve a felügyelőbizottsági tagoknak illetményét.

Az MNB elnökének havi bruttó alapfizetése 8 millió 11 ezer 800 forint, ezen kívül egyetlen juttatást, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kap, ami az alapbér 5,6 százaléka. Az egyik alelnök havi bruttó alapbére 6 millió 409 ezer 500 forint, a másiké 5 millió 608 ezer 200 forint, és önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás címén ők is megkapják az alapbér 5,6 százalékát.

Az elnök, illetve az alelnökök végkielégítésének mértékét az MNB-ről szóló 2001. évi törvény szabályozza, e szerint mind az elnök, mind a két alelnök 6 havi bérnek megfelelő végkielégítést kap –kizárólag akkor, ha megbízatásuk a megbízatási időtartam leteltével megszűnik.

A monetáris tanács tagjai – a jegybank elnökét, illetve az MNB alelnökeit kivéve – egységesen 2 millió 804 ezer forintot kapnak havi bruttó alapbérként, ezen kívül semmilyen rendszeres juttatásban nem részesülnek,
Az MNB-nél a felügyelőbizottság elnöke bruttó 1 millió 201 ezer forintot kap havi tiszteletdíjként,. A bizottság tagjai pedig 801 200 forintot.

A pénzügyi szervezetek közül az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. és az ITD Hungary Zrt. tette közzé kedden késő délután a vezetők javadalmazását.

Az ÁKK Zrt. vezérigazgatója 1 millió 515 ezer forint, általános vezérigazgató-helyettese és üzleti vezérigazgató-helyettese egyaránt 1 millió 265 ezer forint alapbért kap, amelyhez prémium, valamint céljutalom társul. Mindhárom vezetőnek költségtérítéssel személygépkocsi-használat és mobiltelefon jár.

A MAG Zrt. vezérigazgatójának bruttó alapbére 2 millió 750 ezer forint, prémiuma a feltételek teljesítése esetén a bruttó alapbér 80 százaléka. Az ügyvezető igazgatók fizetése 1 millió 200 ezer forint és 1 millió 575 ezer forint között van, prémiumként éves szinten ennek 50 százalékát kaphatják meg. Ezen kívül 500 ezer forint az éves cafeteria keretük.

Az ITD Hungary Zrt. Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség vezetőinek alapbére 1 millió 300 ezer forint körül van. Ennyit kap az operációs igazgató és a befektetés ösztönzési igazgató, a vezérigazgató alapfizetése ennél valamivel kevesebb, 1 millió 266 ezer forint. Ezt ellensúlyozza azonban, hogy a vezérigazgató az éves bér 60 százalékát kaphatja meg bónuszként, míg az igazgatók maximum 30 százalékos bónuszra jogosultak.

Nincs meglepetés a Vagyonkezelőnél

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is nyilvánosságra hozta a saját vezetőinek bérlistáját, amely nem okozott különösebb meglepetést. Kamarás Miklós vezérigazgató három és félmillió forintot keres, míg az öt vezérigazgató-helyettes egyenként 1.854 millió forintos bérrel szerződött a céghez. Ők 9,6 havi prémiumra is jogosultak. Nagyobb a szórás az igazgatók és az irodavezetők között: 700 ezer és 1,4 millió forint között szóródnak a bérek és 6-9 hó között a prémiumok. Szilvássy György volt miniszter például 1,4 milliós bruttóért vezeti a humánpolitikai osztályt, s munkájáért 9 havi prémiumot kap évente. A területi igazgatók fizetése már jóval szerényebb, 4-500 ezer között mozog.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjainak, csakúgy, mint az Ellenőrző Bizottságban dolgozóknak, semmilyen prémium nem jár a tiszteletdíjukon felül. Nagy János, az NVT elnöke tevékenyéségét 1,6 millió forinttal díjazzák, míg az EB elnöke, Borbély Attila javadalmazása éppen csak meghaladja az egymillió forintot. A vagyontanács tagjai 850, míg az EB-tagok 637 ezer forintot kapnak, bruttóban.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) is közzétette honlapján a hozzá tartozó cégekre, és a saját vezetőire vonatkozó főbb adatokat. A lista szerint az MNV-hez tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül egyetlen társaság, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának alapbére (3,621 millió forint) haladja meg a bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi (3,5 millió forintos) alapbérét. Az MNV listáján szereplő cégek mindegyikének vezérigazgatója, illetve első számú vezetője az alapbére 80 százalékának megfelelő prémiumot kaphat.

A Vagyonkezelő az általa ellenőrzött cégek közül csak azok listáját teszi közzé, amelyeknek nincs saját honlapjuk, ám ezek közül lapzártánkig mindössze négy tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. Az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Zrt., az Autóbusz Invest Kft., a Nemzeti Kulturális Örökség Védelmi Nonprofit Kft., és az OMSZ Nonprofit Kft. vezetői tisztségviselői közül senki nem keres egymillió forintnál többet, sőt a bérek meg sem közelítik ezt a szintet.

A mezőgazdaságban kevesebb a fizetés

Kétmillió forinton felül van a Magyar Posta (2,84 millió forint), a Magyar Villamos Művek (2,765 millió forint), a Szerencsejáték Zrt. (2,185 millió forint), a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. (2,055 millió forint) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (2,309 millió forint) vezérigazgatójának havi alapbére, valamint a Magyar Export-Import Bank Zrt. munkaviszonyban álló elnökének alapbére, ami havi 2,044 millió forint.

Meghaladja az egymillió forintot a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (1,514 millió forint), a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (1,964 millió forint), a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. (1,411 millió forint) vezérigazgatójának az alapbére, valamint a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. munkaviszonyban lévő igazgatósági elnökének havi 1,507 millió forintos alapbére.

Az erdészeti gazdaságok vezérigazgatói 725 ezer és 1,063 millió forint közötti havi alapbérrel rendelkeznek. A Tiszavíz Kft. ügyvezető igazgatójának havi alapbére 986 ezer forint, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatójáé 300 ezer forint, a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és értékesítő Kft. ügyvezető igazgatójáé pedig 509 ezer forint. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnöke havi 350 ezer forint, az Ellenőrző Bizottság elnöke 170 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Az ezen a listán szereplő cégek választott testületeinek elnökei közül a Magyar Posta, a Szerencsejáték ZRt, az MVM Zrt. igazgatósági elnökei jellemzően 300-350 ezer forint tiszteletdíjat kapnak, míg a felügyelő bizottsági elnökök 170-180 ezer forintot. A Magyar Exporthitel Biztosító igazgatóságának elnöke havi 270 ezer forint, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. igazgatósági elnöke pedig havi 170 ezer forint tiszteletdíjat kap. A felügyelő bizottsági elnökök tiszteletdíja 55 ezer és 170 ezer forint között van.

Az egyes volán társaságok között nagyjából kiegyenlítettek a bérek, a  vezérigazgatók 770 ezer és 946 ezer forint között keresnek, míg az  egyéb igazgatók és osztályvezetők bére 300 és 650 ezer forint között  mozog.
Kedd délig a volán társaságoknak kevesebb mint a fele jelentette meg honlapján vezető tisztségviselőik juttatásait és  végkielégítését, azonban ezen adatok alapján úgy tűnik, nagyon  hasonló a bérezés az egyes társaságoknál.

A vezérigazgatók közül - a délig publikált adatok alapján - a  legtöbbet a Csongrád megyei Tisza Volán vezetője keresi 946 ezer  forintos alapbérrel, amihez 80 százalékos prémium, 8 hónap  felmondási idő és 6 havi fizetésnek megfelelő végkielégítés jár. A  legkevesebbet a Hatvani Volán vezető tisztségviselője viheti haza:  havonta 742 ezer forintot 80 százalékos prémium, 8 hónap felmondási  idő, és 6 havi alapbérnek megfelelő végkielégítés mellett. A vezérigazgatók kivétel nélkül 80 százalékos prémiumot  kaphatnak.

A felmondási időt és a végkielégítést tekintve jelentős  eltérések vannak az egyes társaságok között, mivel van olyan  vezérigazgató akit felmondás után még 10, de olyan is, akit csak 2  hónapig kell foglalkoztatni, míg a végkielégítések mértéke kettő és  hat hónap között mozog. Végkielégítés egyedül a baranyai Pannonvolán  vezetőjének nem jár.

A volán társaságok igazgatóinak és osztályvezetőinek fizetése  meglehetősen széles skálán, 185 ezer forint és 772 ezer forint  között helyezkedik el. A prémiumok mértékét tekintve csak az  igazgatóhelyettesek kapnak 80 százalékot, a legtöbb vezető beosztású  munkavállaló a volánoknál 20-60 százalék közötti prémiummal  számolhat.

A felmondási idő és a végkielégítés mértéke is teljesen változó  a volánok vezető tisztségviselőinél: a felmondási idő 50 nap és 12  hónap, a végkielégítés mértéke pedig 2 és 10 havi alapbérnek  megfelelő összeg között mozog.

A volán társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak  tiszteletdíja teljesen egységes: az igazgatóság elnöke 80 ezer  forintot, az igazgatósági tagok 70 ezer forintot, míg a  felügyelőbizottsági tagok 60-70 ezer forint közötti járandóságot  kapnak.

Az elsők között jelentette meg a menedzsereinek járó juttatások listáját a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A cég honlapján fellelhető, mintegy félszáz vezető beosztású szakember látszólag nem panaszkodhat járandóságaira.

Reményik Kálmán elnök-vezérigazgató például havi 2 799 600 forintos személyi alapbérével biztosan nem marad le a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. listáján felsorolt állami vezetőktől. De az alapbére 80 százalékának megfelelő prémiuma miatt sem lehet oka panaszra. Különösen, hogy mindezt 195 ezer forinttal fejeli meg havonta az igazgatósági elnöki tagságért járó tiszteletdíj.

A társaság listáján kötelezően feltüntetett legrosszabbul fizetett vezető Mirk Gábor üzemeltetési osztályvezető. Alapbére 597 ezer forint. Prémiuma személyi alapbérének 30 százaléka lehet.

A listáról kiderül az is: a NIF igazgatóságában és felügyelő bizottságában a legkevésbé sem ingyen ülnek a szakemberek. Mindkét testület tagjait 180 ezer forint tiszteletdíj illeti meg havonta. Kivételt az elnökök jelentenek - nekik 195 ezer forint jár minden hónapban.

Idejekorán lépett az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. is. Igaz, az állami tulajdonú sztrádák üzemeltetéséért felelős társaság első körben csak csúcsvezetői jövedelmét tette közzé honlapján. Az itt elérhető lista tanúsága szerint Nagy Attila vezérigazgató személyi alapbére 2 954 400 forint havonta. Ami az állami cégvezetők fizetési toplistáján az élcsapatba sorolja. Prémiuma alapbére 80 százaléka lehet. Jövedelméhez havi 300 ezer forinttal járul hozzá az ÁAK igazgatósági elnöki tisztségének betöltéséért járó vezetői juttatás.

A vasutak közül elsőként az osztrák-magyar tulajdonban lévő Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. lépett. Listájuk szerint Székely Csaba vezérigazgató havi 4500 euró megbízási díjért dolgozik. Emellett jár neki az ezzel az összeggel megegyező tizenharmadik és tizennegyedik havi fizetés is. Éves prémiuma legfeljebb 54 ezer euró lehet.

A társaság igazgatóságában változó a javadalmazás: Szabó András igazgatósági elnök 1990, Parragh László alelnök 1490, a velük dolgozó három igazgatósági tag 1000 euró tiszteletdíjat kap havonta. A GYSEV felügyelő bizottsági tagságáért 660, az itteni elnöki feladatok ellátásáért 1080 euró jár havonta.

A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójának havi alapbére 2,765 millió forint. A társaság honlapján keddd délutántól megtalálható információ szerint a kétmillió feletti részt a munkáltató havonta átutalja a Kríziskezelő Alapba.

A vezérigazgató éves alapbérének 80 százalékát kaphatja meg prémiumként, de 2008-ban például csak 32 százalék illette meg... A biztonsági igazgató  alapbére havi 1,273 millió forint és a prémiuma elérheti ennek a 60  százalékát. Két másik igazgató havonta 1,538 millió, illetve 1,025  millió forint alapbérrel rendelkezik, a mozgóbérük aránya pedig 50 százalék.

 A társaságnál még egy – 40 éve éve alkalmazott vezérigazgató-helyettes – fizetése haladja meg a kétmillió forintot: a havi 2,129 millió ból is 129 ezer forint a Kríziskezelő Alapba kerül. További három vezérigazgató-helyettes 1,692, illetve 1,701 millió forint havi alapbért kap. A négy vezérigazgató-helyettesnek az alapbér 60 százalékát lehet prémiumként kifizetni

A biztonsági igazgató alapbére havi 1,273 millió forint és a prémiuma elérheti ennek a 60 százalékát.

Más vezető beosztású dolgozók – átlagosan húsz év munkaviszonnyal – 664 ezer és 1,128 millió forint közötti alapbért kapnak, prémiumuk pedig éves alapbérük 50 százaléka lehet.

A végkielégítés jellemzően egy-két havi bér, két vezető esetében 12 hónap, míg a felmondási idő jellemzően 4-8 hónap.

A menedzsment tagjainak az alapbér 6 százalékát fizeti az MVM önkéntes nyugdíjpénztárba, havi 9500 forintot egészségpénztárba és 2700 forintot önsegélyező pénztárba.

A választható béren kívüli juttatás összege egységesen évi 430 ezer forint.

Az MVM igazgatósági tagjai 180, a felügyelőbizottsági tagok 160 ezer forint tiszteletdíjat kapnak havonta. Az igazgatóság elnökének tiszteletdíja havi 350 ezer forint, a felügyelőbizottsági elnök pedig havi 180 ezer forintot kap. A választott testületek tagjai egyéb juttatásban nem részesülnek.

Az érdekképviseletek a nyilvánosság mellett

Támogatják az állami cégvezetői bérek nyilvánosságát a szakszervezeti vezetők, akik ennek nyomán konkrét intézkedéseket is  elvárnak a kormánytól. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a nyilvánosság eloszlathatja a szóbeszédeket, tisztázza a helyzetet, és bizonyos  esetekben rávilágíthat fenn nem tartható, "szemérmetlen" juttatási   gyakorlatra is, ami önmagában is takarékosságra inthet.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének  (MSZOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: a nyilvánosság mellett  kiállnak, de az erről szóló kormányhatározattal elégedetlenek. Annak  megfogalmazása ugyanis pontatlan, nehezen értelmezhető, így az elnök  óva intett "túlteljesítésétől". Csak a vezető tisztségviselők, az  első számú vezetők és a külön menedzserszerződéssel  foglalkoztatottak bére lehet érdekes - mutatott rá, hozzátéve:  csoportvezetők bérének nyilvánosságra hozatala egyáltalán nem cél és  nem kívánatos. Kiemelte, hogy a külön szerződéssel foglalkoztatott menedzserek  bére nem tartozik a kollektív szerződés hatálya alá.
Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke annyit mondott: a  szövetség helyesnek tartja a társadalmi kontrollként is működő  nyilvánosságot.

Borsik János, az Autonómok Szakszervezeti Szövetségének elnöke a  kormányok túlzottan lassú reagálására mutatott rá, emlékeztetve,  hogy már 2002-ben az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tiltakozott a  MÁV akkori vezetőinek 30-50-70 milliós végkielégítései miatt. Akkor  a kormány megígérte, hogy fellép az ilyen gyakorlat ellen. Azóta hét  év telt el - hangsúlyozta Borsik János.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke bár  kívánatosnak nevezte a nyilvánosságot, de a mostani kampányt  önmagában porhintésnek nevezte. A rendszerváltás óta eltelt 20 évben  jelentősen elszakadt a vezetők fizetése az átlagkeresettől - mondta.  Ezért úgy vélte, hogy a kormánynak a kérdésben tovább kell lépnie:  meg kell szabnia, hogy egyes munkaköröknél a vezetők bérezése  legfeljebb hányszorosa lehet az átlagkeresetnek. Ez a  társadalmi  igazságosságot szolgálná - fűzte hozzá. Emlékeztetett arra is: a  világválság egyik üzenete éppen az, hogy nem lehet folytatni az  eddigi, pazarló gyakorlatokat. Nem egyes vezetőket kell pellengérre  állítani, hanem a "pimaszul magas" juttatásokat kell kordában  tartani.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)  elnöke hangsúlyozta, hogy a közvélemény egyértelműen megköveteli a  nyilvánosságot. Ez tiszta helyzetet teremthet - mondta. Ugyanakkor  úgy vélte: az, hogy valakinek kiugróan magas a keresete  Magyarországon, a legtöbb esetben inkább azt jelenti, hogy európai  összehasonlításban a munkavállalóké túlzottan alacsony.

A VOSZ korlátozná a zsebkotorászást

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint - közpénzek elköltéséről  lévén szó - elvárható, hogy nyilvános legyen az állami és  önkormányzati cégek vezetőinek fizetése, sőt már korábban is  kötelezni lehetett volna a cégeket a közzétételre. Hozzátette  azonban: nem lenne jó, ha ez a gyakorlat az üzleti szférában is  elterjedne. Dávid Ferenc szerint a felsővezetők és helyetteseik  bérét mindenképpen közölni kell, de nem volna szerencsés, ha ez a  gyakorlat átterjedne a középvezetői szintekre, mivel az már  "zsebkotorászás" lenne.

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: az állami és önkormányzati  szférában a kiemelkedő béreket objektíven, indulatok nélkül kell  kezelni, hiszen ha a nagy cégek vezetői nem kapnának versenyképes  piaci bért, akkor nem vállalnák az irányítással járó felelősséget.  Ezenkívül a nagy stratégiai vállalatoknál normális, hogy  versenyképes bér van. Dávid Ferenc szerint az alapbér, a prémium, és  a végkielégítés közül nem az utóbbinak, hanem a prémiumnak kell  "erősnek" lennie, mivel akkor kell ösztönözni a vezetést, amikor  dolgozik, nem pedig akkor, amikor elmegy.

Az állami és önkormányzati szférában ki kellene alakítani egy  olyan gyakorlatot, amelynek eredményeképpen átláthatók és  rögzítettek a vezetői juttatások - mondta Dávid Ferenc. Az egyik  lehetséges megoldásként említette, hogy egy független, de a cégre  rálátással rendelkező testület - például a felügyelőbizottság -  tegyen javaslatot a vezetői juttatásokra, amelyekről aztán a vezetők  döntenének.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)  elnöke szerint az átláthatóság érdekében az állami és önkormányzati  szférában nyilvánosságra kell hozni minden olyan vezető bérét,  akinek a kinevezéséhez testületi döntés kell, azonban az osztályvezetői szintnél nem kell lejjebb menni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.